دانلود گزارش های نقشه برداری

Word 8 MB 26073 52
مشخص نشده مشخص نشده نقشه برداری - نقشه کشی
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • گزارش کاراول:اندازه گیری مساحت(مساحی)به روش مثلث بندی

    هدف نقشه برداری: تهیه یک منطقه یک منطقه و بدست آوردن مساحت به کمک تکنیک مثلث بندی در سطح زمین

    وسایل مورد نیاز:

    تراز میر 1 عدد:وسیله ای است که ژالون رابرسطح مورد نظرعمودمی سازدکه دقت رابالاتربرد.

    متر فلزی 1 عدد:برای اندازه گذاری فاصله ی ریوس مثلث به کار می رود.که این ریوس را باید قبلا توسط گچ مشخص میکنیم.

    میله ژالون 1 عدد:وسیله ای است برای تعیین ایستگاه های مورد نظرکه در این پروژه تعیین ریوس مثلث اند.

    گچ 3 قطعه:برای نقطه گذاری وتعیین ریوس مثلث که توسط متر فلزی اندازه گذاری می شود.

    روش کارونقشه برداری و محاسبات:

    با تعیین نقاطی در سطح محدوده نقشه برداری با حداکثر فاصله 20 متر به گونه ای که بتوان حتی الامکان مثلثهای متساوی الاضلاع رادرروی زمین ایجاد کرد.

    سپس به برداشت فاصله این نقاط به کمک متر فلزی و میله ژالون (جهت جبران اختلاف ارتفاع بین نقاط) فاصله نقاط را اندازه گیری می کنیم.

    پس از پایان اندازه گیری به روش زیر مساحت مثلثها قابل محاسبه است.

    خطاهای کلی:1.انسانی

    2.انسانی

    3.دستگاهی

    خطای دستگاهی:

    این خطاهاگاهی اوقات افزونی وگاهی نقصانی است یعنی خطا تدریجی بوده است ومعمولادرموردکم وزیاد شدن طول نوارپیش میاید.

    خطای طبیعی:

    خطای درجه حرارت:این خطا نیزازنوع خطای تدریجی است وگاهی زیادوگاه کم شودنده است ودر اثرتفاوت درجه حرارت محیط ساخت ومحیطی که عملیات نقشه برداری دران صورت می گیرد.

    خطای کمانه:این خطاکه دراثروزن نوارونیروی جاذبه ی زمین حاصل می شود.ازخطاهای تدریجی کم شونده است مه نسبت عکس بانیروی وارده برمترهم دارد.

    خطای انسانی :

    خطای کشش نامناسب

    خطای افقی نبودن متر

    خطای امتدادگذاری

    خطای اتفاقی:

    طبق تیوری خطاهاومنحنی گوس محاسبه میشودکه در اندازه گیری طول شامل خطای علامت گذاری وخطای قرایت مشود.

    خطاهای روش نقشه برداری:

    خطای انسانی ناشی از عدم دقت در مترکشی

    خطای انسانی ناشی از عدم دقت در قرائت

    خطای ابزاری متر فلزی ناشی از خمش در اثر وزن

    خطای ابزاری متر فلزی ناشی از خمش در اثر وزش باد

    خطای محیطی ناشی از عدم امان مترکشی مستقیم در اثر وجود موانع محیطی

     

    مکان نقشه برداری:

    طبق نقشه های ارائه داده شده کاملا مشهود می باشد (شکل1)  از یک طرف به ضلع جنوبی مسجد دانشگاه و از طرف دیگر به میدان دانشگاه ختم می شود.

    شرح عملیات نقشه برداری:

    نقطه ی ابتدایی کار در میانه راه شرقی به سمت میدان بر روی تیر چراغ سوم بود که طبق نقشه نقطه شماره 1 در کنج محل مذکور گذاشته شد و نقطه شماره 2 در فاصله 7متری در ضلع جنوبی مسجد واقع شده بود، و به همین ترتیب محل مذکور تا نقطه شماره 30 با گچ مشخص شد و با وصل کردن این نقاط به یکدیگر طبق کروکی شکل 1 کل سطح مورد نظر به مثلث هایی  حتی الامکان متساوی الاضلاع و متساوی الساقین تقسیم شد.

    هدف از این کار طبق گفته های استاد ارجمند دکتر درخشان این است که خطا در اندازه گیری مساحت و محیط کم شود و هر چه تعداد این مثلث ها بیشتر شود اندازه گیری دقیق تر و در نتیجه مساحت و محیط و اعداد و ابعاد خواسته شده دقیق تر در می آیند.

    این عملیات که حدود 3 ساعت به طول انجامید طبق نقشه های ارائه شده که ضمیمه ی کار این گروه می باشد تقدیم می گردد.

    نقطه ی ابتدایی کار در میانه راه شرقی به سمت میدان بر روی تیر چراغ سوم بود که طبق نقشه نقطه شماره 1 در کنج محل مذکور گذاشته شد و نقطه شماره 2 در فاصله 7متری در ضلع جنوبی مسجد واقع شده بود، و به همین ترتیب محل مذکور تا نقطه شماره 30 با گچ مشخص شد و با وصل کردن این نقاط به یکدیگر طبق کروکی شکل 1 کل سطح مورد نظر به مثلث هایی حتی الامکان متساوی الاضلاع و متساوی الساقین تقسیم شد.

    این عملیات که حدود 3 ساعت به طول انجامید طبق نقشه های ارائه شده که ضمیمه ی کار این گروه می باشد تقدیم می گردد.

    کروکی و جداول: نقشه کشیده شده ازمکان انجام عملیات: شکل3:اتوکد کروکی از محل انجام عملیات: شکل4:کروکی جدول1:نتایج اندازه گیدی های میدانی جدول2:مساحت مثلثها گزارش کاردوم :استادیمتری هدف: تعیین فاصله ی افقی وسایل مورد نیاز: 1.سه پایه دوربین :مکانی که دوربین بر روی ان قرار می گیرد.

    که شامل 3 قسمت می باشد.

    الف:پاشنه ب:ساق ج:کفه برای تنظیم سه پایه پیچ ها را باز کرده وسه پایه رابه صورت کشویی به انداره ی حدود نصف طول ساقهاوبه تناسب قد افرادباز میکنیم وسپس پیچ هارامحکم می نماییم.سپس دو ساق از سه پایه رابه طرفین بازمیکنیموساق سوم را به سمت جلو حرکت می دهیم.

    2.میر:میرخط کشی به عرض 10 سانتیمتروطول 4 مترمی باشدکه تقسیم بندی ان بر حسب سانتی متر بوده ولی اعداد درج شده بر روی ان برحسب دسی متر و قرات ما بر حسب میلیمترمیباشد.

    3.ترازمیر 4.دوربین نکاتی پیرامون دوربین:یک دوربین از اجزای مختلفی تشکیل شده است.در سطح زیرین دوربین یک قطعه پیچ قرارداردکه به وسیله ان دوربین بر روی سه پایه قرار میگیرد سپس به وسیله ی نوارنقاله ای که در سطح زیرین دوربین قراردارد دوربین قابل چرخش می باشد.

    در کناره های دوربین پیچهایی قرار داردکه معمولا برای تراز کردن دوربین مورد استفاده قرار میگیرد.

    در بالای دوربین شی به نام مگسک وجود داردکه در ان جهت فلش نمایی دارد که راستای میر رامشخص می کند.که به تراز کردن کمک میکند.

    شکل1 در تلسکوپ هردوربین اعم ازترازیاب ویا زاویه یاب اجزای اصلی زیر برای اندازه گیری زاویه ویا اختلاف ارتفاع ویا فاصله وجود دارد.

    1.عدسی چشمی که ممکن است از چند عدسی محدب تشکیل شده باشد.

    2.بدنه یا لوله تلسکوپ که با توجه به دقت وبزرگنمایی دوربین ممکن است چندین عدسی ومنشوردر ان به کار گذاشته شود.

    3.تارهای رتیکول که به دوصورت افقی وقایم هستند و از تارهای افقی برای قرایت کردن اعداد روی میر مورد استفاده قرارمی گیرد.

    صفحه ی تارهای رتیکول که معمولا از شیشه ای است با ضریب شکست بسیار ناچیز تارهای بسیار ظریفی که بدون چشم مسلح قابل رویت نیست.

    چنانچه که ملاحظه میشود در روی صفحه ی تارهای رتیکول طوری تعبیه شده اند که برای اندازه گیری فاصله از مسیر افقی نیز میتوان استفاده کرد.

    شکل2: 4.عدسی شیی:حال اگربخواهیم توسط دوربین نقشه برداری طول ABرااندازه گیری کنیم ابتدا در نقطه یBیک شاخص بطور قایم قرار می دهیم سپس مطابق شکل یک دستگاه تیودلیت در روی نقطه یAمستقرمی نماییم.

    در صفحه ی بعد از تشابه دومثلث mnFوMNFمتوان نوشت: mn: فاصله تار بالا وپایین FO1: فاصله کانونی عدسی شی نحوه ی قرارگیری دوربین: مکان اجرای عملیات : ضلع شرقی دانشگاه شکل4:کروکی شرح عملیات : ابتدا سه پایه دوربین را در نقطه ای که می خواهیم دوربین روی آن قرار گیرد و قرائت انجام شود تا جایی که فاصله هر پایه تا مرکز سه پایه حدوداَ 50-60 سانتی متر شود باز می کنیم.

    سپس دوربین را بر روی سه پایه قرار داده و از زیر توسط پیچ سانتراژ محکم می کنیم .

    دوربین دارای یک تراز کروی است که باید توسط سه پیچی که زیر دوربین قرار دارد و به پیچ های ترابراک معروف است تراز شود .

    برای این کار ابتدا دوپیچی را که موازی محور دیدگانی (کولیماسیون) دوربین است را خلاف جهت هم حرکت داده تا خط فرضی بین حباب و دوربین بر محور دیدگانی دوربین عمود شود سپس توسط پیچ سوم و با چرخاندن آن حباب را به داخل دایره هدایت کرده و دوربین تراز می شود .

    اکنون دوربین برای قرائت آماده شده است .

    در این عملیات هر شخص از افراد گروه باید 4 قرائت را انجام دهد .

    برای شروع کار ابتدا یکی از افراد گروه شاخص را در نقطه ای که می خواهیم فاصله افقی بین آن نقطه و دوربین را اندازه بگیریم باز کرده و شاخص را در حالت عمودی نگه داشته و توسط تراز ، تراز می کند .

    فرد قرائت کننده با چرخاندن دوربین محور دیدگانی دوربین را حدوداً در مسیر شاخص قرار می دهد و سپس به پشت دوربین رفته تا قرائت را انجام دهد .

    دوربین دارای دو پیچ در چپ و راست خود است که از آن می توان برای حرکت دادن تصویر به چپ و راست به مقدار کم استفاده کرد .

    حال فرد زمانی که شاخص را در دوربین رؤیت کرد توسط پیچ واضح کننده تصویر را به حداکثر وضوح می رساند سپس توسط پیچ واضح کننده تارهای رتیکول ، این تارها را نیز واضح می نماید دوربین دارای دو محور افقی و قائم است که سه تار بالا ، وسط و پایین که ما با این سه تار کار داریم بر روی محور قائم قرار دارد .

    فرد قرائت کننده باید اعدادی را از شاخص که تار بالا و پایین بر روی آن قرار می گیرد را بخواند.

    حال برای اندازه گیری فاصله باید اختلاف تار بالا و پایین محاسبه شود (L) و طبق فرمول DH=100L فاصله افقی (DH) اندازه گیری می شود .

    شاخص بر حسب دسی متر مدرج شده که ما آن را بر حسب میلی متر می خوانیم و در انتها با تقسیم بر 1000 کردن به متر تبدیل می کنیم معمولا برای کنترل قرائت تار وسط را نیز می خوانیم و اگر میانگین تار بالا و پایین برابر عدد اعلام شده برای تار وسط شد مشخص می شود که قرائت درست صورت گرفته اما اگر اختلاف داشت این اختلاف میلی متر مجاز است و اگر بیشتر شد قرائت باید دوباره انجام گیرد .

    حال فردی که شاخص را در دست دارد آن را به 3 نقطه ای دیگر برده تا قرائت برای هر نقطه انجام گیرد .

    فاصله های اندازه گیری شده توسط اینجانب و سایر افراد گروه در جدول مربطه نوشته شده که 4اندازه اول آن مربوط به اینجانب میباشد.

    کروکی ازمحل نقشه برداری: جدول محاسبات: گزارش کارسوم:ترازیابی تدریجی هدف عملیات : تعیین اختلاف ارتفاع بین دو نقطه مکان اجرای عملیات : ضلع شرقی دانشگاه وسائل مورد نیاز : .1دوربین ترازیاب .2میر(شاخص): میرخط کشی به عرض 10 سانتیمتروطول 4 مترمی باشدکه تقسیم بندی ان بر حسب سانتی متر بوده ولی اعداد درج شده بر روی ان برحسب دسی متر و قرات ما بر حسب میلیمترمیباشد.

    .3تراز میر 4.سه پایه دوربین:مکانی که دوربین بر روی ان قرار می گیرد.

    الف:پاشنه ب:ساق ج:کف شرح عملیات : در ابتدای کار شاخص را در نقطه ای که ما ارتفاع آن را از سطح آب های آزاد 100متر می گیریم (S1) قرار داده ودر حالت تراز نگه میداریم و دوربین را در حدود 20 قدمی شاخص به سمت ایستگاه S2 یا مقصد بر روی سه پایه قرار می دهیم و پس از کارهایی که در گزارش کار جلسه دوم گفته شد بر روی شاخص که در ایستگاه شروع قرار دارد تنظیم کرده و تار وسط را می خوانیم که این عدد قرائت عقب تار S1 است و آن را در جدول یادداشت می کنیم .

    حال شاخص را برداشته و در حدود20 قدمی دوربین به سمت ایستگاه قرار داده و ترا می کنیم .

    این نقطه اولین ایستگاه کمکی بین ایستگاه S1 و S2 است که ما آنراایستگاه TP1 می خوانیم .

    سپس دوربین را به سمت شاخص چرخانده و تار وسط را که همان قرائتجلو ایستگاه TP1 است می خوانیم و شاخص را طوری که مکان آن جا به جا نشود به سمت ایستگاه S2 می چرخانیم وتراز می کنیم سپس دوربین را برداشته و در 20 قدمی شاخص به سمت S2 قرار داده و تار وسط را که قرائت عقب ایستگاه TP1 است می خوانیم و این کار راتا انتها انجام می دهیم .واین کار رابرای هرنفریک نقطه انجام میدهیم.

    کروکی از محل نقشه برداری: طرز قرار گیری دوربین: محاسبات صورت گرفته به شکل زیر است : ∆Hn = BSn-1+FSn Hn=∆Hn+Hn-1 ‌ H7-H1=101956-100000=1956 ∆H= ∑BS-∑FS = H7-H1=1/956m گزارش کارچهارم: ترازیابی شعاعی هدف عملیات : اندازه گیری ارتفاع نقاط مکان اجرای عملیات : جنب مسجد دانشگاه وسائل مورد نیاز : دوربین ترازیاب میر(شاخص) 4 متری تراز میر سه پایه دوربین مقدمه: در بیشتر کارهای ترازیابی مانند شبکه بندی یا تهیه پروفیل عرضی و طولی از یک مسیر با یک کانال به یک استقرار دوربین می توان ارتفاع چندین نقطه را بدست آورد .شکل زیر نحوه ی قرار گرفتن وسایل در عملیات ترازیابی شعاعی را نشان می دهد .

    شرح عملیات: در ابتدای کار شاخص را در نقطه ای که ما ارتفاع آن را از سطح آب های آزاد 100متر می گیریم و به نقطه BENCH MARK معروف است قرارداده و در حالت تراز نگه می داریم و دوربین را در یک نقطه دلخواه بر روی سه پایه قرار می دهیم و بر روی شاخص تنظیم کرده و تار وسط را می خوانیم که تار وسط قرائت عقب نقطه BM است.

    سپس این عدد را با مقدار 100متر که ارتفاع نقطه BM از سطح آب های آزاد است جمع کرده و ارتفاع دوربین (HI) بدست می آید ودر جدول یادداشت می کنیم .

    حال شاخص را برداشته و در 40 نقطه دیگر گذاشته و تار وسط دوربین را می خوانیم که این قرائت ها را قرائت میانی (IS) می گوییم قرائت آخر قرائت جلو (FS) می باشد و تمام این قرائت ها را در جدول یادداشت می کنیم.

    حال اعداد قرائت شده را از ارتفاع دوربین کم می کنیم تاارتفاع آن نقطه بدست آید .

    شکل1:مکان انجام عملیات فرمول های مورد استفاده در ترازیابی شعاعی : HI=HBM+BSB HMi=HI-ISMi نتیجه گیری : درصورت برقراری فرمول زیر محاسبات درست صورت گرفته است.

    HM40-HBM=∑BS-∑FS نحوه قرارگیری دوربین شکل2 کروکی ازمحل مورد نظر: شکل3 جدول اعداد اندازه گیری شده گزارش کارپنجم: اشنایی با دوربین تیودولیت موضوع و عنوان کار عملی :اشنایی باتیودولیت آشنایی با دوربین تئودولیت (زاویه یاب ) و نحوه ی سانتراژ کردن آن ، و هدف از آن بدست آوردن زوایای افقی و عمودی می باشد.

    وسایل مورد نیاز: 1.دوربین تئودولیت (زاویه یاب) 2.

    سه پایه دوربین مکان اجرای عملیات نقشه برداری : بلوار ما بین زمین ورزشی و دانشکده فنی و مهندسی تئودولیت(زاویه یاب) :این وسیله در عملیات های نقشه برداری و ژئودزی ومهندسی برای اندازه گیری زوایای قائم و افقی با دقت کافی مورد استفاده قرار می گیرد کلید واژه ها : 1-1ژیزمان : زاویه ای که هر امتداد با شمال مغناطیسی در جهت عقربه ساعت را ژیزمان گویند.

    2- شاغول : وزنه ای فلزی است به شکل مخروط ناقص که به در قاعده آن محلی برای اتصال ریسمان تعبیه گردیده است و برای تعیین امتداد فئم نقاط از آن استفادهمی شود .

    در حال حاضر نوعی شاغول که به شاغول نوری یا لیزری معروف است استفاده میشود که در آن یک منبع نور با شعاع پراکندگی خیلی کم امتداد قائم را مشخص میکند .

    تئودولیت : هر تئودولیت دارای اجزای اصلی و فرعی (به طور کلی دارای سه قسمت که هر قسمت شامل ملحقاتی است که برای اندازه گیری بکار می رود) به شرح زیر می باشد : الف) قسمت فوقانی : قسمت فوقانی تئودولیت شامل قسمت های اصلی و ملحقات زیر می باشد .

    دوربین یا تلسکوپ که معمولا از نوع دوربین های نجومی می باشد .

    علاوه بر عدسی های چشمی و شیئی (که قسمت اصلی دوربین را تشکیل می دهد) ممکن است به چندین عدسی و یا منشور و یا وسایل دیگر نوری و پیچ های مخصوص تنظیم (که بتواند تصاویر را برای هر چشم روشن و واضح نماید) مجهز باشد صفحه تارهای رتیکول که در داخل تلسکوپ دوربین طوری کار گذاشته که مرکز تارها بر محور عدسی ها منطبق بوده و تشکیل یک محور یا دیدگانی را بدهند شکل زیر صفحه تارهای رتیکول را در تئودولیت نشان می دهد.

    میکروسکوپ قرائت زاویه: که برای قرائت اعداد لمب قائم و افقی (که توسط آینه چسبیده به الیداد روشن شده و بعد از یکسری شکست به تلسکوپ قرائت زاویه می رسد) مورد استفاده قرار می گیرد این میکروسکوپ متصل به تلسکوپ دوربین است آلیداد که از یک فلز به صورت U تشکیل شده است.

    علاوه بر آن که تلسکوپ حول محور چرخش بر آن تکیه دارد ، شامل نقاله مدرج قائم (که به آن لمب قائم میگویند و برای اندازه گیری زوایای قائم است) – تراز لمب قائم و لمب افقی – پیچ های حرکت سریع و کند تلسکوپ و آلیداد – و پیچ تنظیم تراز قائم (لوبیایی) می باشد .

    آلیداخود حول محور قائم که آن را محور اصلی نیز می گویند دوران می کند .

    ب) قسمت میانی : محفظه ایست که لمب افقی در آن قرار دارد و محور قائم از مرکز این لمب می گذرد .

    ج) قسمت تحتانی: شامل ترابرک و پیچ های تنظیم کننده تراز و تراز کروی و صفحه اتصال ترابرک به سه پایه و تلسکوپ و شاقول نوری می باشد اجزای تئودولیت : 1- مگسک 2- نقطه نشانه مرکزی 3- پیچ آیینه مخصوص شب 4- پیچ حرکت سریع تلسکوپ 5- پیچ تنظیم تصویر 6- میکروسکوپ قرائت زاویه 7- عدسی چشمی 8- پیچ حرکت کند تلسکوپ 9- تراز استوانه ای 10- قفل لمب 11- پیچ حرکت سریع در سمت 12- پیچ جداکننده تراب 13- آیینه تراز لوبیایی 14- پوشش تراز لوبیایی 15- پوشش لمب قائم 16- شکاف درجه برای قراولروی 17- آیینه تنظیم نور لمب ها 18-پیچ تراز لمب قائم 19- محل قرارگرفتن در جعبه تئودولیت 20- پریز آلیداد 21- تراز کروی 22- پیچ تنظیم تراز نحوه ی تراز و سانتراژ کردن دستگاه : در نقشه برداری اغلب اصطلاح استقرار تئودولیت با استقرار دستگاه نقشه برداری به کار می رود منظور از استقرار تئودولیت آن است که محور اصلی تئودولیت از نقطه ایستگاه مرور کند و ثانیاً این محور قائم باشد.

    در ابتدا می بایست دوربین را بر روی سه پایه سوار کنیم.سپس اضلاع سه پایه را در فاصله 50 الی 70 سانتی متر از ایستگاه باز می کنیم و حال یک ضلع سه پایه را ثابت نگاه میداریم و دو ضلع دیگر را بلند می کنیم و دوربین را تقریبا بر روی ایستگاه قرار می دهیم (از میکروسکوپ کوچک دستگاه استفاده می کنیم) به شکلی که امتداد محور اصلی تقریبا از نقطه ایستگاه عبور کند و به کمک تراز کروی تقریباً محور اصلی را به حالت قائم در می آوریم و سپس درجه تنظیمی را تعیین می کنیم و پس از آن به شرح زیر محور تئودولیت را کاملاً قائم می کنیم: 1- آلیداد را طوری قرار می دهیم که تراز استوانه ای موازی با دو پیچ V1 و V2 گردد.

    2- به کمک دو پیچ مزبور حباب را در مقابل نشانه تنظیمی قرار می دهیم (اگر درجه تنظیمی در وسط شیشه مدرج تراز باشد می گوئیم حباب را در مقابل نشانه قرار می دهیم) 3- آلیداد را 90درجه دوران داده به کمک پیچ V3 حباب را در مقابل نشانه تنظیمی می آوریم در این حالت محور تئودولیت قائم شده است.

    البته باید عمل را دوباره تکرار کرد..

    روش اندازه گیری با تئودولیت : استقرار تئودولیت یا سانتراژ کردن تئودولیت در نقطه ای مانند m مستقر می شود به طوری که امتداد شاغول از نقطه بگذرد به این صورت می توان زاویه بین ma و mb را که در روی زمین هستند بدست آورد .

    حال به A نگاه می کنیم و نقاله را می خوانیم LA حال به B نگاه می کنیم و نقاله را می خوانیم LB در نتیجه : LA-LB θ = گزارش کارپنجم:زاویه یابی با تیودولیت موضوع و عنوان کار عملی : زاویه یابی با تئودولیت هدف : بدست آوردن زوایای بین 4 نقطه وسایل مورد نیاز: 1.

    دوربین تئودولیت (زاویه یاب) 2.

    سه پایه دوربین مکان اجرای عملیات نقشه برداری : ضلع غربی دانشگاه شرح عملیات : ابتدا در نقطه S1 تئودولیت را بر روی سه پایه قرار داده و آن را روی میخ سانتراژ می کنیم حال می خواهیم زاویه بین S1S2 با S1S4 را تعیین کنیم ابتدا تلسکوپ تئودولیت را به سمت نقطه S2 نشانه رفته طوری که قسمت نقاله تئودولیت در سمت چپ ما قرار گیرد سپس وسط صفحه تارهای رتیکول را بر روی نقطه S2 که با میخ مشخص شده تنظیم می نماییم برای این کار از پیچ هایی که بر روی آلیداد دوربین تعبیه شده است استفاده می کنیم پس از تنظیم دقیق کلید OSET تئودولیت را می زنیم تا تئودولیت رااصطلاحاً صفر کنیم حال باید در نمایشگر تئودولیت زاویه 0 درجه نشان داده شود این عدد را برای قرائت (لمب) چپ S1S2 یادداشت می کنیم حال آلیداد را 180 درجه می چرخانیم و سپس تلسکوپ را بر روی نقطه S2 تنظیم می نماییم و سپس زاویه را از صفحه نمایشگر می خوانیم این عدد قرائت (لمب) راست S1S2 است .

    این عدد را در جدول یادداشت می نماییم سپس دوربین را به سمت نقطه S4 چرخانده و لمب چپ آن را نیز مانند نقطه S2 بدست می آوریم سپس تئودولیت را چرخانده و لمب راست آن را نیز می خوانیم.حال دوربین رااز نقطه S1 برداشته و آن را در نقطه S2 گذاشته و بر روی میخ سانتراژ می کنیم حال تلسکوپ را به سمت نقطه S1 چرخانده و روی میخ نقطه S1 تنظیم می کنیم حال تئودولیت را صفر می کنیم و مانند نقطه S1 اینبار می خواهیم زاویه بین S2S3 با S2S1 را بدست بیاوریم که این زاویه فرمولهایی که در ذیل گفته می شود بدست می آید.

    زاویه بین S3S4 و S3S4 و همچنین زاویه بین S4S3 و S4S1 مطلوبست که با قرار دادن تئودولیت در نقاط S3 و S4 بدست می آید .

    وضعیت قرار گرفتن نقاط به شکل زیر است : فرمول های مورد استفاده برای محاسبه زاویه : = میانگین یا =میانگین (1 ∑f= یا گراد 200 =f خطای زاویه ای(2 e= خطای مجاز (3 d:دقت دوربین که آن را 20 ثانیه در نظر می گیریم.

    n:تعداد اضلاع یا تعداد ایستگاه ها (4 c=خطای تصحیح(5 رابطه 5 هنگامی بر قرار است که رابطه 4 بر قرار باشد.در نهایت مقدار خطای تصحیح را با زاویه هر ایستگاه جمع جبری نموده و در ستون زاویه تصحیح شده می نویسیم طوری که در نهایت مجموع زوایا 180 درجه یا 200 گراد شود.ضمنا مقدار خطای تصحیح در روش کوپل همانند روش تراز یابی کنترلی به صورت تجمعی نیست.

    جدول اندازه گذاریها: گزارش کار هفتم : تعیین مختصات بین دو نقطه هدف : تعیین مختصات بین دو نقطه وتعیین مساحت سطح زمین محل انجام نقشه برداری : پشت دانشکده ی تربیت بدنی وسایل مورد نیاز: 1.

    سه پایه دوربین کروکی ازمحل موردنظر: روش انجام کار: در این روش باید مختصات چندین نقطه را بدست آوریم تا بتوانیم مساحت محدوده ی مورد نظر را بدست آوریم.

    برای این کار ابتدا دوربین را سانتراژ می کنیم و سپس نقطه ی اول یا ایستگاه اول که به نام S1 است را دوربین را در آنجا قرار می دهیم و سپس نقطه ی S2 را مشخص می کنیم (باید دقت کنیم که زاویه V باید 90 باشد این برای راحتی کار نیز است) و در نقطه ی S2 میر قرار دارد که باید تار بالا و تار پایین و تار وسط را توسط دوربین بخوانیم و باید دقت شود که زاویه ای که در راستای S1 و S2 قرار دارد برابر با صفر است.

    سپس این کار را برای چندین نقطه باید به دست آوریم.

    دقت شود که در نقاط یا ایستگاه های دیگر زاویه دیگر صفر نمی شود.

    بلکه زاویه ای تشکیل می شوید که این زاویه اگر از 180 بیشتر بود لمپ را عوض می کنیم ، پمپ چپ یا لم راست و اگر از 180 کمتر بود زاویه ی مورد نظر را قرائت می کنیم و با توجه به فرمول های زیر می توان زاویه ها و شیب سطح زمین را محاسبه کرد سپس باکشیدن نقاط مورد نظر که دراین گزارش کار به صورت اتوکدی است مساحت را با استفاده از فرمول های مربوطه بدست می اوریم که در جدول زیر نمایش داده شده است.

    نکاتی پیرامون گزارش کار اندازه گیری زوایای ارتفاعی (زاویایی که در صفحه قائم قرار دارند) فرض کنیم V قائم ایستگاه و A نقطه غیر مشخصی و S ایستگاه باشد زاویه بین امتداد SA را با قائم ایستگاه زاویه سمت متمم این زاویه را (زاویه ای که امتداد BA با افق محل میب سازد) زاویه ارتفاعی می گویند گاهی اوقات زاویه ارتفاعی را به نام زاویه شیب نامیده اند.در نقشه برداری چون اختلاف ارتفاع دو نقطه را با استفاده از زاویه ارتفاعی محاسبه می کنند اصطلاح زاویه ارتفاعی مفهوم صحیح تری خواهد داشت و همیشه با تعیین این زاویه اختلاف ارتفاع بین نقطه ایستگاه و نقاط دیگر راتعیینمیکنند.

    زاویه ارتفاعی را به کمک مدرج قائم (لمب قائم) تئودولیت اندازه می گیرند.

    بعضی وسایل نیز هستند که شیب را بر حسب چند درصد اندازه می گیرند و آنها را شیب سنج نامیده اند.

    دایره مدرج قائم در تئودولیت و طرز قرائت تقسیمات آن مانند دایره مدرج افقی است و برای از بین بردن خطای مربوط به عدم مرکزیت محور افقی و مرکز دایره مدرج دو قسمت متقاطر لمب قرائت می گردد.

    تئودولیت و طرز قرائت تقسیمات آن برای اینکه اندازه صحیح زاویه سمت الراسی یا زاویه ارتفاعی تعیین شود لازم است که خط قائم مار بر مرکز دایره مدرج از صفر تقسیمات بگذرد (تئودولیتهایی که تقسیمات آن قائم را صفر و افق را 90 درجه نشان می دهد) برای اینکه این شرط همیشه مراعات شود.

    تراز استوانه ای متصل به لمب قائم نصب شده است و موقعیکه حباب تراز در مقابل تقسیم تنظیمی آن قرار گیرد شرط فوق صادق خواهد بود.

    معمولاً این تنظیم خیلی ناپایدار است و اغلب پس از اینکه حباب تراز را در مقابل تقسیم تنظیمی قرار دادیم خط قائمی که با چنین تئودولیتی اندازه گیری شود نسبت به امتداد صفر دایره مدرج عبور نمی کند و بنابراین زوایای قائمی که با چنین تئودولیتی اندازه گیری شود نسبت به امتداد صفر لمب قائم بوده و نسبت به قائم نیستند.

    محل تلاقی خط قائم ماربر مرکز لمب با تقسیمات آن را نقطه سمت الراس می نامند و تقسیم مربوط به این نقطه را Z0 ایستگاه می نامند زیرا هرگاه از یک نقطه به نقطه دیگر تئودولیت را تغییر مکان دهیم در ضمن تغییر مکان ممکن است در اثر حرکات وارده به تئودولیت این مقدار تغییر کند از این رو این تقسیم را که ظاهراً باید برای یک تئودولیت ثابت باشد Z0 ایستگاه می نامیم اندازه گیری زوایا با تئودولیت در اندازه گیری زاویه به وسیله تئودولیت باید ابتدا تئودولیت را روی سه پایه و در رأس زاویه مورد اندازه گیری مستقر نمود (و در ایستگاه قرار داد) به طوریکه اولاً محور اصلی آن قائم بوده و از نقطه O نیز بگذرد.

    پس از تنظیم دوربین تئودولیت با نشانه روی به دو نقطه A و M که به وسیله ژالن یا پرچم از دور قابل رویت شده اندزاویه بین دو سطح قائم که اولی مار بر نقطه A و محور تئودولیت و دومی مار بر نقطه M و محور تئودولیت باشد اندازه می گیرند.

    روش تعیین زاویه با تئودولیت تعیین زاویه با تئودولیت، سر زمین باید توجه داشت که تئودولیت همیشه تصاویر زوایای صفحه مدرج خود را که صفحه افقی می باشد (موقعیکه محور اصلی تئودولیت قائم شده است) اندازه می گیرد ولذا همیشه زاویه فرجه دو صفحه اندازه گیری می شود.

    چون اندازه گیری زاویه در نقشه برداری با تئودولیت نقش اساسی را دارد.

    استقرار تئودولیت در ایستگاه (قائم نمودن محور اصلی) در نقشه برداری اغلب اصطلاح استقرار تئودولیت با استقرار دستگاه نقشه برداری به کار می رود منظور از استقرار تئودولیت آن است که محور اصلی تئودولیت از نقطه ایستگاه مرور کند و ثانیاً این محور قائم باشد.برای استقرار تئودولیت ابتدا تئودولیت را که روی سه پایه آن نصب شده است روی نقطه ایستگاه می گذاریم به شکلی که امتداد محور اصلی تقریباً از نقطه ایستگاه عبور کند و به کمک تراز کروی تقریباً محور اصلی را به حالت قائم در می آوریم و سپس درجه تنظیمی را تعیین می کنیم و پس از آن به شرح زیر محور تئودولیت را کاملاً قائم می کنیم: 1- الیداد را طوری قرار می دهیم که تراز استوانه ای موازی با دو پیچ V1 و V2 گردد.

    2- به کمک دو پیچ مزبور حباب را در مقابل نشانه تنظیمی قرار می دهیم (اگر درجه تنظیمی در وسط شیشه مدرج تراز باشد می گوئیم حباب را در مقابل نشانه قرار می دهیم) 3- الیداد را 90درجه دوران داده به کمک پیچ V3 حباب را در مقابل نشانه تنظیمی می آوریم در این حالت محور تئودولیت قائم شده است.

    البته باید عمل را دوباره تکرار کرد.

    اندازه گیری زوایای بین دو امتداد (زوایای سمتی) فرض کنیم زاویه ای به وسیله راس S و دو امتداد SA و SB روی زمین مشخص شده باشد برای اندازه گیری زاویه بین این دو امتداد تئودولیت را در نقطه S مستقر می کنیم و با حرکت الیداد محور تلسکوپ تئودولیت را روانه نقطه A نموده و به آن نشانه روی می کنیم به طوریکه تصویر نقطه کاملاً واضح و روشن در میدان دید دوربین تئودولیت قرار گیرد.

    و به کمک پیچ حرکت خفیف سمتی نقطه A را در روی تار قائم رتیکول قرار می دهیم و در این حالت دایره مدرج قائم را به کمک سیستم قرائت مربوطه قرائت می کنیم بعد با حرکت الیداد مجور تلسکوپ را روانه نقطه B نموده و به آن نشانه روی می کنیم و دایره مدرج قائم را مانند دفعه قبل قرائت می کنیم اگر LA قرائت مربوط به امتداد SA و LB قرائت مربو به امتداد SB باشد زاویه بین دو امتداد برابر است با : a =LB- LA گاهی لازم است که زاویای بین چند امتداد را اندازه گیری نمود و به هر حال طرز عمل به طور کلی مانند بالا خواهد بود ولی برای آنکه خطاهای مربوط به عدم تنظیم یا عدم دقت درجه بندی لمب تئودولیت حذف شود طرق مختلفی به کار می رود: 1- طریقه دور افقی:در این طریقه یکی از امتدادهای مورد نظر را که دارای دید بسیار خوبی باشد به عنوان مبدا انتخاب نموده و قرائت مربوط به آن را انجام می دهیم و بعد به کلیه امتدادها یکی پس از دیگری قراولروی نموده قرائتمربوطه را یادداشت می کنند و بعداً نیز به روی امتداد مبدا قراول رفته تا دور افق به اصطلاح بسته شود.ممکن است دو قرائت مربوط به امتدا مبدا با یکدیگر متفاوت باشند که تفاوت آنها را خطای بست دور افق می نامند و چنانچه این خطای بست از حد مجاز کمتر باشد متوسط آن را به عنوان قرائت ضلع مبنا قبول خواهیم کرد و یا آنرا به طور نسبی بین عده امتدادهای دور افق تقسیم می کنیم و معمولاً برای اینکه دقت عملیات بیشتر شود خطای مربوط به تقسیمات لمب تئودولیت حذف شود دور افق را چند مرتبه و هر دفعه با قرائتهای مختلفی اندازه می گیرند بدین معنی که اگر در دفعه اول قرائت مربوط به ضلع مبنا در حدود صفر بوده است در مرتبه دوم قرائت در حدود 100 خواهد بود دفعه سوم 50 و دفعه چهارم 150 و در هر یک از این حالتها وضع تلسکوپ را نسبت به الیدا تغییر می دهند.

    در حالت اول و سوم (دایره به چپ) و حالت دوم و چهارم (دایره به راست) اختیار می کنند و این طرز اندازه گیری را Reiteration یا تجدید می نامند.

    جداول ونقشه به صورت PDFدرNEW FOULDER قرار دارد صفحاتنام گزارش کارمساحیاستادیمتریترازیابی تدریجیترازیابی شعاعیتیودلیتزاویه یابیتعیین مختصات دونقطه ردیفنقطه شروعنقطه پایاناندازه قرایت شده11214.772137.8931298.4141306.4652315.1762410.637345.518356.8893286.77103239.2113296.8312456.813466.9214567.3615577.7616582.7175281.5218672.5719787.0320793.321898.54228109.08238113.67248220.882510118.672610126172710133.012811124.929111910.5930112010.553111213.633211223.593312137.433412146.4035121910.183613148.463714159.2338141610.7339141810.3340141910.874114173.14421516743151710.7344161710.164518193.564619203.5247202112.4948202313.9549202413.025020253.455121220.625221237.35321282.985423242.75523263.245623286.435723298.9258242411.745924262.2860252613.226125276.3462262718.496329306.88 ردیفریوس مثلثریوس مثلثریوس مثلثاندازه اضلاعاندازه اضلاعاندازه اضلاعمساحت112314.777.8915.1756.90223415.1710.635.5119.6733455.516.886.817.2544566.86.927.3621.3055677.367.762.579.4665787.762.77.039.4577897.033.38.5411.16889108.549.080.762.359810119.083.678.6715.83101011128.676.174.914.76111012136.173.017.439.06121213147.436.48.4622.97131314158.462.899.2312.15141415169.2310.73731.951514161710.733.1410.1615.94161417183.1410.3310.816.221714181910.3310.873.5618.38 1812141414196.410.1810.1810.8731.901911111219194.94.910.5910.1824.6420111119202010.5910.5910.553.5218.3421111120212110.5510.553.6312.4917.4522881122223.673.670.883.591.5823202021232312.4912.4913.957.345.4424202023242413.9513.9512.032.712.2625202024252512.0312.033.4511.7420.2126242425262611.7411.742.2813.2210.7827252526272713.2213.226.3418.4927.382821212328287.37.32.986.439.5529332328289.29.26.776.4321.7630332329299.29.26.838.9228.633111329297.897.898.416.8325.2032112930308.418.416.466.8821.74مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)مساحت کل برحسب مثلث ها(مترمربع)626.82 شماره نقطهتار پایینتار وسطتار بالاخطای برداشتفاصله1141314691525011.221412146215120103131713941471015.44121813101402018.45133313891444-0.511.16138214211459-0.57.771277133814000.512.381433147215120.57.991333141014880.515.510129913641439514111240131313870.514.712703776848-0.514.51312221322142202014133614081480014.415144014791510-4716123013331435-0.520.517140514581511010.61812251320141501919121613331450023.42014351468150106.6 H∆HFSBSایستگاهنقاط(n)H-+BSایستگاهنقاط(n)100000---1893S11100592-59213011736TP12101050-45812781587TP23101350-30012871630TP34101642-29213381662TP4510186322114411478TP56101956931385-TP67 HH2-H1H2-H1FSISBSNONO10014.70S1S1100128+1281342M1M1100148+1481322M2M21008-81478M3M3100182-1821652M4M4100351-3511821M5M5100520-5201990M6M6100590-5902060M7M7100612-6122082M8M810010-101480M9M910033-331503M10M101001026+10260444M11M11100565-5652035M12M1210033+331437M13M13100193+1931277M14M14100357+3571113M15M15100512+5120958M16M16100681+6810789M17M17100860+8600610M18M181001030+10300440M19M191001740+17401726S2 ملاحظاتزاویه تصحیح شدهتصحیحزاویه افقیمیانگینقرائت زاویه افقیقرائت زاویه افقینقطه دیدایستگاهملاحظاتزاویه تصحیح شدهتصحیحزاویه افقیمیانگیندایره به راست Rدایره به چپ Lنقطه دیدایستگاه36.26 +0.01200.020.003 SS136.26 +− 36.270236.30036.240S2S1+S1S2+S3S2+S2S3+S1S3

  • مساحی

    استادیمتری

    ترازیابی تدریجی

    ترازیابی شعاعی

    تیودلیت 

    زاویه یابی

    تعیین مختصات دونقطه

نقشه و نقشه برداری نقشه، نمایش هندسی مجموعه ای از نقاط با مقیاس معلوم روی کاغذ (یا هر چیز دیگر) است. مجموعه عملیاتی را که برای تعیین و یا نمایش موقعیت نسبی نمودها و عوارض واقع بر سطح زمین یا نزدیک به سطح زمین، اعم از مصنوعی یا طبیعی ، با اندازه گیریهای فاصله ها، زوایا و امتداد تعدادی نقطه نسبت به هم یا نسبت به نقاط دیگر، موسوم به نقاط کنترل انجام می گیرد و در اغلب موارد به تهیه ...

گزارش کاراول:اندازه گیری مساحت(مساحی)به روش مثلث بندی هدف نقشه برداری: تهیه یک منطقه یک منطقه و بدست آوردن مساحت به کمک تکنیک مثلث بندی در سطح زمین وسایل مورد نیاز:  تراز میر 1 عدد:وسیله ای است که ژالون رابرسطح مورد نظرعمودمی سازدکه دقت رابالاتربرد.  متر فلزی 1 عدد:برای اندازه گذاری فاصله ی ریوس مثلث به کار می رود.که این ریوس را باید قبلا توسط گچ مشخص میکنیم.  میله ژالون 1 ...

حمل ونقل از جمله بخش های زیر بنایی اقتصاد هر کشور است لذا فرایند توسعه اقتصادی یک کشور را شدیداً تحت تاثیر قرار می دهد و از این رو شرایط وموقعیت این بخش یکی از شاخصهای مهم سطح توسعه محسوب می گرددودر واقع حمل ونقل نیروی محرک توسعه کشور می باشد . با توجه به نقش و اهمیت حمل ونقل د ربرنامه توسعه جایگاه این بخش از نقطه نظر سرمایه گذاری در برنامه های مختلف عمرانی از اهمیت خاصی ...

اگر بخواهیم در مورد کلمه نقشه به یک مفهوم و بیان عامیانه اما دقیق اشاره کنیم می توانیم این بیان را داشته باشیم که در همیشه تاریخ نقشه انسان ها را به تدبیر و تدبر و فکر عمیق دعوت نموده و قبل از هزینه کردن، حرکت کردن و جابجائی انسان را متوجه بررسی نمودن ابعاد مختلف کارش نموده است. نقشی که نقشه بازی می کند از جهت کاهش هزینه ها، بررسی همه جانبه، عدم اتلاف وقت، کاهش خطا و اشتباه، نقش ...

چرا GIS ؟ نخستین پرسشی که ممکن است برای هر فرد در مواجهه با GIS مطرح شود این سوال است که چرا از GIS استفاده می کنیم؟ در پاسخ باید GIS مجموعه ای است از امکانات و قابلیت های ویرایشی و بروزرسانی سریع داده ها که روش های سنتی فقد آن هستند. اگر محاسبه مسیر دو شهر را بر روی نقشه خطی، یک کارکرد ساده GIS بنامیم، باید اعتراف کنیم که انجام محاسبات سریع، هم زمان و پیچیده پارامترهای مختلف، ...

نقشه برداری مسطح در نقشه برداری از مناطق کوچک، اثر کرویت زمین تقریباً ناچیز است و می توان زمین را در منطقه کوچکی مسطح در نظر گرفت و به عبارت دیگر سطوح تراز که بر امتداد شاقول عمود هستند موازی هم بوده در صورتیکه حقیقتاً با فرض زمین کروی امتداد شاقول در نقاط مختلف موازی نبوده و از مرکز زمین می گذرند. در مواقعی که زمین را مسطح فرض کنیم روش نقشه برداری ،مسطحه( Plane Survey) نامیده ...

علم نقشه برداری علمی است که ریاضیات عملی را با فنون اندازه گیری و هنر ترسیم توام کرده و به وسیله ی آن قطعاتی از سطح زمین را با کلیّه ی عوامل آن را بر روی نقشه نمایش داده. مقیاس عبارت است از نسبت طول اندازه گیری شده بر روی نقشه به طول افقی بر روی زمین. مقیاس ها یا به صورت خطی اند و یا به صورت عددی. اندازه گیری فاصله: روش مستقیم:با پیمودن مسیر انجام شده که روشی است کم دقّت. به طور ...

مروری بر نقشه برداری زیر زمینی نقشه برداری زیر زمینی که در غرب آن را با کلمه لاتین UNDER ground surveying می‌شناسند، شاخه ای از رشته مهندسی نقشه برداری است که شامل طراحی تونل، عملیاتهای اجرا و هدایت حفاری و بلاخره برداشت فضاهای موجود طبیعی و مصنوعی زیر زمین به منظور تهیه نقشه از آنها با توجه به شرایط خاص نقشه برداری در زیر زمین می باشد. نقشه برداری زیر زمینی: نقشه برداری زیر ...

ایرانیان باستان نقش برجسته‌ای در پایه گذاری علم نقشه برداری داشته اند. اکتشافات دریایی که از زمان گذشته انجام گرفته است موید این مطلب است . در ایران باستان می‌‌توانستند عرض جغرافیایی را تعیین کنند ولی تعیین طول جغرافیایی با دشواری بسیار همراه بوده است .آنها برای مسافرتهای خود نیاز به نقشه داشتند و نقشه هایی نیز بدون توجه به فواصل رسم می شده است .تعیین موقعیت در روی زمین و فراهم ...

ایرانیان باستان نقش برجسته‌ای در پایه گذاری علم نقشه برداری داشته اند. اکتشافات دریایی که از زمان گذشته انجام گرفته است موید این مطلب است . در ایران باستان می‌‌توانستند عرض جغرافیایی را تعیین کنند ولی تعیین طول جغرافیایی با دشواری بسیار همراه بوده است .آنها برای مسافرتهای خود نیاز به نقشه داشتند و نقشه هایی نیز بدون توجه به فواصل رسم می شده است .تعیین موقعیت در روی زمین و فراهم ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول