مقدمه پیشرفت روزافزون علم کامپیوتر در دنیای امروزی تمایل بشری رابرای مکانیزه نمودن سیستمهای مختلف افزایش می دهد و این امر باعث می شود که سیستم های مختلف از دید افراد گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و بعد از تجزیه و تحلیل سیستم ، با استفاده از نرم افزارهای مناسب مکانیزم بهینه ای ارائه گردد که مزایای آن سیستم بر معایب دستی غلبه کند و معایبش را پوشش دهد .
اینترنت دنیایی لایتناهی از اطلاعات است که هر کس می تواند در آن سهمی داشته باشد.با توجه به رشد روزافزون اینترنت در کشور ما و تبدیل شدن آن به بازار مناسب جهت تبلیغات و جلب مشتری برای بنگاههای اقتصادی و بازرگانان و یا معرفی خدمات برای ارگانها یا نهادهای دولتی و مدارس داشتن وب سایت اینترنتی لازمه هر فعالیت اقتصادی و اجتماعی یا فرهنگی محسوب می شود.
برای موفقیت در این عرصه به نکات زیر توجه کنید.
یکی از نیازهای اساسی مدارس نیاز به اطلاع رسانی از طریق وب سایت مدرسه میباشد .
بسیاری از مدارس تهران و شهرستانها هم اکنون دارای وب سایت اختصاصی میباشند و هر ساله بابت نگهداری آن هزینه هایی را متحمل میشوند.
آیا تا کنون به فکر این موضوع که چه کارهایی را میتوانید بر روی اینترنت انجام دهید , افتاده اید ؟
شما میتوانید سایت مدرسه خود را به ابزاری قدرتمند مجهز سازید و با آن از اینترنت و فضای سایت خود به نحو مطلوبی برای اطلاع رسانی به والدین و بهبود و ارتقا سطح مدرسه خود استفاده نمایید.
فصل اول آشنایی با : ASP.NET VB.NET SQL SERVER آشنائی با ASP.NET ASP.NET نسل بعدی Active Server Pages یا ASP است که توسط شرکت میکروسافت ارائه شده است.
این محصول توسط میکروسافت بعنوان شاخص اصلی فناوری در ساخت سایتهای وب در نظر گرفته شده است.
با استفاده از ASP.NET می توان هم اینترانت کوچک یک شرکت را ساخت و هم یک سایت وب تجاری خیلی بزرگ را طراحی و پیاده سازی نمود.
مهمترین نکاتی که در طراحی این محصول در نظر گرفته شده است راحتی استفاده و بالا بودن کارائی و قابلیت آن می باشد.
در زیر برخی ویژگیهای ASP.NET را بررسی می کنیم.
ویژگیهای ASP.NET : • صفحات ASP.NET کامپایل می شوند.
هنگامی که یک صفحه ASP.NET برای اولین بارتوسط یک مراجعه کننده به سایت فراخوانی می شود، آن صفحه ابتدا کامپایل شده و بر روی سرور نگهداشته می شود و در فراخوانی های بعدی از آن استفاده می شود.
این بدین معنی است که صفحات ASP.NET خیلی سریع اجرا می شوند.
• صفحات ASP.NET با ابزارهای روی سرور ساخته می شوند.
با ابزارهای موجود در ASP.NET می توان صفحات پیچیده وب را براحتی طراحی نمود.
بعنوان مثال با استفاده از ابزار DataGrid می توان به آسانی داده های موجود در یک بانک اطلاعاتی را تحت وب نمایش داد.
• مجموعهASP.NET عضوی از بدنه NET.
است.
بدنه NET.
دارای بیش از ۴۵۰۰ کلاس آماده جهت استفاده در ASP.NET است.
این کلاس ها تقریبا هر نیازی را در برنامه نویسی برآورده می کنند.
بعنوان مثال از این کلاس ها می توان جهت تولید تصاویر بر حسب تقاضا، به رمز درآوردن یک فایل و یا ارسال یک نامه استفاده کرد.
زبانهای برنامه نویسی در ASP.NET شما در ASP.NET می توانید از هر زبان برنامه نویسی که با بدنه NET.
سازگار باشد استفاده کنید.
این زبانها عبارتند از Visual Basic.NET و #C و JScript.NET .
این بدین معنی است که شما جهت نوشتن برنامه در ASP.NET نیاز به فراگیری زبان جدیدی ندارید و اگر یکی از زبانهای ویژوال بیسیک یا ++C یا جاوا را می دانید هم اکنون می توانید در ASP.NET برنامه بنویسید.از طرف دیگر تعدادی زبانهای دیگر توسط بعضی از شرکتهای فعال در این زمینه به مجموعه زبانهای استاندارد ASP.NET افزوده شده است.
بعنوان مثال اگر مایل باشید حتی می توانید از PERL و COBOL هم در ASP.NET استفاده کنید.
ابزارهای ASP.NET سالهاست که برنامه نویسان ویژوال بیسیک جهت ساخت فرم های خود از ابزارهای ویژوال بیسیک مانند TextBox و ListBox استفاده کرده اند.
در ASP.NET هم شما می توانید از ابزارهای فراوان موجود در آن برای ساخت فرم ها و صفحات خود استفاده نمائید.
در ASP.NET چهار دسته عمده از ابزارها موجود است: ابزارهای اصلی مانند TextBox، RadioButton، ListBox و Button.
• ابزارهای اعتباری برای حصول اطمینان از ورود و تائید صحت اطلاعات ورودی فرم ها.
• ابزارهای داده ای برای ارتباط با بانک اطلاعاتی و دستکاری داده.
• ابزارهای پیشرفته جهت نمایش عناصر پیچیده در واسط کاربر مانند تقویم و آگهی های تبلیغاتی.
با استفاده از Visual Studio.NET شما براحتی می توانید با چیدن تصویری این ابزارها بر روی فرم مورد نظر، صفحه دلخواه خود را بسازید.
در صورت تمایل حتی می توانید در یک ویرایشگر ساده متن مانند Notepad برنامه مورد نظر را نوشته و از این ابزارها استفاده کنید.
مقایسه ASP.NET و ASP کلاسیک ASP.NET نسل بعدی ASP یا ASP کلاسیک است.
اما این یک پیشرفت تکاملی است بطوریکه این دو فناوری تقریبا از یکدیگر متفاوتند.
صفحات ASP با زبان های دستورالعمل نویسی مانند VBScript یا JScript ایجاد می شوند اما در ASP.NET ما یک فرایند کامل برنامه نویسی با زبانهای Visual Basic یا #C (سی-شارپ تلفظ شود) داریم.
همچنین در ASP کلاسیک تنها پنج کلاس استاندارد (Request, Response, Application Session, Server) وجود دارد حال آنکه در ASP.NET می توان از بیش از ۴۵۰۰ کلاس استاندارد موجود در بدنه NET.
بهره جست.همچنین علیرغم قدرت و امکانات زیاد و متعدد ASP.NET ، استفاده از آن در مقایسه با ASP کلاسیک بسیار آسانتر است.
بعنوان مثال با استفاده از چند ابزار در یک صفحه ASP.NET می توان یک صفحه بسیار پیچیده HTML بدست آورد که ساخت آن در ASP کلاسیک ممکن است نیاز به چند روز کار داشته باشد.
چرا به .NET احتیاج داریم؟
به طور معمول نسل های جدید زبان های برنامه نویسی به این دلیل متولد می شوند که زبان های قدیمی تر دارای امکانات محدود بودند و یا قدرت استفاده از تکنولوژی های فعلی را به صورت مطلوب و ساده ندارند.
مهمترین نیازی که به عنوان آخرین تکنولوژی وجود دارد، برنامه نویسی در محیط اینترنت است.
اینترنت در مدت تقریبا ۸ سال جای خود را به عنوان یکی از مهمترین وسایل ارتباطی برای کارهای روزمره و تجارت باز کرده است.
سیستم های برنامه نویسی قدیمی تر امکان برنامه نویسی برای اینترنت را فراهم کرده بودند اما هر کدام دارای اشکالات بزرگی هستند، برای مثال تکنولوژی COM اولین بار در ویندوز به کار گرفته شد.
در سال 1970 نیز سیستم هایی برای Unix نوشته شده بودند، جاوا نیز در اصل برای ابزارهای الکترونیکی بود و نه برای اینترنت.
سپس برای اولین بار یک سیستم جامع برای برنامه نویسی تحت اینترنت ایجاد شد.
این سیستم -NET.
از مراحل سطح پایین که به زبان ماشین می باشد تا بالاترین سطح که برنامه نویسی ویژوال آن می باشد برای استفاده در اینترنت طراحی شده است.
البتهNET.
فقط برای اینترنت نیست و با استفاده از آن می توان برنامه های کامل تحت Client نیز ایجاد کرد، اما بزرگترین مزیت آن دربرابر سیستم های دیگر امکانات اینترنت آن است.
معرفی اولیه VB.NET یک برنامه کامپیوتری ، از مجموعه ای دستورالعمل که نوع و نحوه انجام یک فعالیت را برای کامپیوتر مشخص می نمایند ، تشکیل می گردد.
دستورالعمل های نوشته شده بعنوان نمونه ممکن است به کامپیوتر اعلام نمایند که تعدادی از اعداد را با یکدیگر جمع و یا دو عدد را بایکدیگر مقایسه و بر اساس نتیجه بدست آمده ، اتخاذ تصمیم نماید.
دستورالعمل های نوشته شده ، صرفا" برای کامپیوتر قابل فهم و اجراء خواهند بود.کامپیوتر دستورالعمل های نوشته شده را اجراء و ماحصل آن رسیدن به اهدافی خواهد بود که بر اساس آن برنامه طراحی و پیاده سازی شده است .
دستورالعمل ها ، می بایست با استفاده از یکی از زبانها ی برنامه نویسی نوشته شده ( کد ینگ ) و در ادامه در اختیار کامپیوتر قرار داده شوند.
زبانهای برنامه نویسی متعددی نظیر : فرترن ، بیسیک ، کوبال ، پاسکال ،C ، جاوا ، ویژوال بیسیک و ...
وجود دارد.
برنامه نویسی کامپیوتر ، مشابه آموزش گره زدن کفش به کودکان است .
برای نیل به هدف فوق ، می بایست تمامی مراحل لازم بصورت شفاف به کودکان آموزش داده شود .
کودکان با دنبال نمودن دستورالعمل های ارائه شده ، قادر به گره زدن کفش خود خواهند بود ( روش انجام این کار برای آنان مشخص شده و بر اساس آن ، امکان نیل به هدف مورد نظر توسط کودکان فراهم می گردد ) .
VB.NET ، زبانی است که می توا ن نحوه نیل به یک خواسته را بکمک آن بصورت شفاف ( نظیر آموزش گره زدن کفش به کودکان ) مشخص و کامپیوتر با دنبال نمودن مراحل مشخص شده ، خواسته مورد نظر را محقق نماید.
با استفاده از VB.NET ، می توان محصولاتی راایجاد که زمینه استفاده از آنان در محیط ویندوز و اینترنت ، وجود خواهد داشت .
فراموش نکنیم در زمان فراگیری یک تکنولوژی در ابتدا می بایست شیوه راه رفتن را بیاموزیم و در ادامه اقدام به دویدن نمود .
VB.NET یکی از زبان های حمایت شده در دات نت می باشد .
با استفاده از زبان فوق علاوه بر اینکه می توان برنامه های مبتنی بر ویندوز را پیاده سازی نمود ، امکان استفاده از آن بعنوان زبان مورد نظر در زمان ایجاد برنامه های مبتنی بر وب که از تکنولوژی ASP.NET استفاده می نمایند ، نیز وجود خواهد داشت .
با توجه به اهمیت و جایگاه خاص این زبان در دات نت ، مجموعه مقالاتی در رابطه با آموزش اصولی این زبان آماده شده که بتدریج بر روی سایت قرار خواهند گرفت .
در اولین مقاله از این مجموعه به معرفی اولیه VB.NET خواهیم پرداخت .
در ابتدا لازم است با ویژگی های منحصر بفرد برنامه های مبتنی بر ویندوز در قیاس با برنامه های مبتنی بر DOS ، آشنا شده و پس از مروری مختصر به روند شکل گیری نسخه های متعدد ویژوال بیسیک ، با نحوه نصب آن نیز آشنا شویم .
نصبVB.NET برای نصب VB.NET ، از دو رویکرد متفاوت می توان استفاده کرد : نصب بهمراه ویژوال استودیو دات نت نصب نسخه استاندارد هر یک از گزینه های فوق ، امکان ایجاد برنامه های مبتنی بر ویندوز را فراهم می نمایند .
مراحلی که در ادامه ذکر می گردد ، نحوه نصب ویژوال استودیو را تشریح می نماید .
مرحله اول : برنامه Setup.exe را از روی CD مربوطه فعال نمائید.
مرحله دوم : جعبه محاوره ای ، مراحل و اولویت های عملیات نصب را نشان خواهد داد.
بمنظور صحت عملکرد VB.NET ، چندین Component نصب و یا بهنگام خواهند شد .
اولین مرحله نصب، بهنگام سازی عناصر (Components) است .
بر روی گزینه Windows Component Update ، کلیک نمائید.
مرحله سوم : برنامه نصب در ادامه سیستم را بررسی تا نوع عناصری را که می بایست بهنگام گردند، مشخص گردد.
دامنه فرآیند بهنگام سازی به وضعیت ماشینی که بر روی آن ویژوال استودیو دات نت نصب می گردد، بستگی خواهد داشت .
مرحله چهارم : با توجه به اینکه ممکن است در زمان بهنگام سازی لازم باشد چندین مرتبه سیستم راه اندازی گردد ، از شما درخواست نام و رمز عبور شده تا ضرورتی به نشستن و نگاه کردن به کامپیوتر و واکنش لازم ( درج نام و رمز عبور به سیستم ) پس از هر مرتبه راه اندازی سیستم نباشد .
بدین ترتیب در زمان راه انداری سیستم ، عملیات مربوطه بصورت اتوماتیک و بدون نیاز به تایپ نام و رمز عبور ، انجام خواهد شد .
عملیات فوق ، اختیاری است و در صورتیکه گزینه فوق انتخاب نگردد ، با هر مرتبه راه اندازی سیستم، پیام مناسب ارائه و می بایست واکنش لازم ( تایپ نام و رمز عبور) را انجام داد .
مرحله پنجم : در این مرحله با فشردن دکمه !
Install Now ، بهنگام سازی عناصر (Components) آغاز می گردد .
با اتمام هر یک از آیتم ها یک Check mark بمنزله اتمام مرحله مربوطه نشان داده می شود .
در مقابل عنصر جاری برای بهنگام سازی نیز یک فلش قرمز رنگ نسان داده می شود.
مرحله ششم : پس از بهنگام سازی عناصر ، مجددا" به صفحه اصلی Setup مراجعت و امکان نصب ویژوال استودیو دات نت فراهم می گردد.( کلیک نمودن برروی گزینه Visiual Studio.NET ) نکته : در صورتیکه قصد دارید که از طریق ماشین فوق ، یک برنامه تحت وب پیاده سازی نمائید ، لازم است IIS و FrontPage Extensions قبلا" نصب شده باشد( بصورت پیش فرض در زمان نصب ویندوز 2000 نصب خواهد شد ) در صورتیکه ویژوال استودیو دات نت ، بر روی کامپیوتری نصب می گردد که دارای سیستم عامل ویندوز 2000 نسخه Professional است ، با یک پیام خطاء مواجه خواهیم شد( عدم وجود عناصر لازم ) با فشردن دکمه Install Component ، عملیات نصب IIS و Frontpage Extensions انجام خواهد شد .
در صورتیکه دکمه Continue ، انتخاب گردد ، در آینده نمی توانید برنامه های تحت وب را بصورت محلی بر روی کامپیوتر خود پیاده سازی نمائید .
مرحله هفتم : نظیر اکثر برنامه های نصب ، لیستی از گزینه های موجود ( شامل عناصر ) برای نصب در اختیار شما قرار می گیرد .
شما می توانید ، صرفا" آنچیزی را که بدان نیاز دارید ، نصب نمائید .
مثلا" در صورتیکه ظرفیت درایو شما پایین و یا ضرورتی به استفاده از ویژوال ++C دات نت را ندارید ، می توان در این مرحله از نصب آن صرفنظر کرد.
هر گزینه ای که در این مرحله انتخاب نمی گردد ، می توان در صورت ضرورت آن را در آینده نصب کرد.
برای هر یک از امکاناتی که قرار است نصب گردند ، سه بخش اطلاعاتی متفاوت نمایش داده می شود : بخش Feature Properties .
فایل ها ی مورد نظر برای نصب و میزان فضای مورد نیاز را نشان می دهد .بخش Feature description .
هر Feature چیست و چه عملیاتی را انجام می دهد .
بخش Space Allocation ، وضعیت فضای ذخیره سازی هارد را با توجه به گزینه های انتخاب شده ، نشان خواهد داد نکته : زمانیکه ویژوال استودیو دات نت ، اجراء می گردد مجموعه ای از اطلاعات بین دیسک و حافظه مبادله می گردد .
بنابراین لازم است به میزان کافی ظرفیت آزاد بر روی هارد دیسک وجود داشته باشد ، در این راستا نمی توان دقیقا" مشخص نمود که به چه میزان فضای آزاد نیاز خواهد بود ولی حداقل یکصد مگابایت توصیه می گردد .
مرحله هشتم : ویژوال استودیو دات نت ، شامل مجموعه ای گسترده از فایل های مستندات ( راهنما ) است .
در این مرحله می توان تنظیمات لازم در خصوص اجرای مستندات از طریق CD و یا دایرکتوری نصب شده بر روی هارد را انجام داد .
در این زمینه می توان یک مسیر بر روی هارد را مشخص تا مستندات نصب و یا گزینه Run From Source را انتخاب تا بر اساس آن مستندات همچنان بر روی CD باقی بمانند .
مرحله نهم : پس از انتخاب عناصر مورد نظر برای نصب ، با فشردن دکمه !
Install Now ، عملیات نصب آغاز می گردد .
مدت زمان نصب ، بستگی به موارد انتخابی و نوع سیستم دارد .
مثلا" نصب تمام ویژوال استودیو دات نت بهمراه تمامی مستندات بر روی یک ماشین با دارا بودن 256 مگابایت حافظه اصلی، سرعت 650 مگاهرتز و دوازده گیگابایـت هارد دیسک ، حدود یک ساعت طول خواهد کشید .
مرحله دهم : پس از اتمام مرحله قبل ، با انتخاب گزینه Service Release ، بررسی لازم در خصوص بهنگام سازی انجام می گیرد .
این عملیات از طریق اینترنت انجام خواهد شد .
در این زمینه به یک خط پرسرعت و مطمئن نیاز خواهد بود .
پس از انجام مراحل فوق ، ویژوال استودیو دات نت بر روی سیستم نصب و محیط لازم برای نوشتن برنامه های VB.NET فراهم شده است .
چگونگی نصب IIs : چگونه IIS را در ویندوز XP نصب کنید : IIS وب سرور مایکروسافت میباشد وبرای ایجاد ومدیریت و هاستینگ وب سایت ها مورد استفاده قرار میگیرد این برنامه روی سی دی های ویندو زهای 2000 به بالا که بر پایه NT هستند موجو د میباشد .
1.
ابتدا CD ویندوز نصب شده روی سیستمتان را در CD ROM قرار داده و مراحل زیر را دنبال نمائید .
2.
از دکمه Start به Settings و سپس Control Panel بروید.
3.
در پنجره Control Panel آیکن Add/Remove Programs را انتخاب کنید.
4.
در پنجره Add/Remove Programs گزینه Add/Removes Windows Components را انتخاب کنید.
5.
در پنجره جدید گزینه Internet Information Services را انتخاب کرده، OK را بزنید و سپس روی دکمه Details کلیک کنید تا سایرملحقات آن را نیز انتخاب کنید ، پس از تایید صفحه جاری و فشردن دکمه Next مجموعه IIS نصب میشود .
شکل(1-1) جزئیات IIS : توضیحات بیشتر در مورد جزئیات IIS که هنگام نصب انتخاب کرده اید : Documentation : فایلهای راهنما ومثالهای وابسته را نصب میکند .
File Transfer Protocol(FTP) : توانائی دانلود و آپلود را به سایت شما اضافه میکند .
Front-Page Server Extentions : اگر از ویژوال استودیو یا فرانت پیج استفاده میکنید بهتر است این گزینه را انتخاب کنید .
Internet Service Manager : نگارش تحت وب تواناییهای مدیریتی وب سایت .
NNTP Service : اگر به پشتیبانی NetWork News نیاز دارید آنرا انتخاب نمایید.
SMTP Service : توانایی فرستادن و یا دریافت ایمیل را فراهم میکند .
شکل(2-1) مدیریت IIS : برای مدیریت IIs میتوانید از قسمت Administrative tools در Control Panel ، Internet Information Servicesرا اجرا کنید .
شکل(3-1) معرفی SQL SERVER نسل بعدی سیستم مدیریت و تجزیه و تحلیل بانک های اطلاعاتی است که توسط شرکت نرم افزاری مایکروسافت طراحی شده و مایکروسافت توسعه یافتن امنیت، مقیاس پذیری و نیز فراهم آوردن و به کارگیری اطلاعات یک بانک اطلاعاتی را از مشخصات آن عنوان کرده است.
از دیگر امکانات در این نرم افزار میتوان به موارد زیر اشاره کرد: - Relation database: امنیت، قابل اعتماد بودن، مقیاس پذیری، سرعت بالای دسترسی به اطلاعات و پایگاه های داده ای طراحی شده، اصلاح ساختار و نیز پشتیبانی از XML.
- Replication Services: پاسخ دهی اطلاعات برای پخش کردن یا کاربردهای پردازش اطلاعات در موبایل، قابلیت استفاده در سیستم های بزرگ، سازگاری کامل مقیاس پذیری با انبار اطلاعات ثانویه ( Secendry Data Storage) ، هماهنگی کامل با دیتابیس های اوراکل.
- Analysis Services: قابلیت پردازش های تجزیه و تحلیلی آنلاین (OLAP) با سرعت بالا، تجزیه و تحلیل پیشرفته برای مجموعه دیتابیس های پیچیده و بزرگ با استفاده از راه های متعدد ذخیره سازی اطلاعات.
- Reporting Services: محیط جامع و کامل برای ایجاد یک سیستم گزارش گیری و مدیریت دو نوع گزارش گیری بر روی کاغذ و تحت وب.
- Management Tools: اس کیو ال سرور شامل ابزارهای مدیریتی اولیه و ابزارهای پیشرفته مدیریت از قبیل (Microsoft Opretion Manager - MOM) و (Microsoft system Managment Server - SMS).
پروتکل های استاندارد دسترسی به اطلاعات، پشتیبانی از وب سرویس های محلی ساخته شده برای SQL Server - Development tools: توسعه ابزارهایی برای طراحی و تجزیه و تحلیل یک بانک اطلاعاتی، استخراج دیتا، جابه جایی اطلاعات، و بارگذاری آنها، استخراج اطلاعات OLAP، و سازگاری گزارش گیری های دقیق با استفاده از مجموعه VS.Net.
- Notification Services - Integration Services - Secure by design - Secure by default - Secure in deployment - Communications - Restricting user access to the server - Disabling services and restricting service configuration - Reduci بررسی امکانات و کارایی SQL SERVER یک برنامه کارگزار پایگاه داده، برنامهای است که به مشتریها امکان دسترسی به داده را میدهد.
این برنامهها دارای انواع و اقسام گوناگونی میباشند و با توجه به قیمت و نیز قابلیتهای خود طیف وسیعی از محصولات، از MS SQL Server گرفته تا mySQL را شامل می شوند.که با توجه به این تنوع همگی دارای مشترکاتی نیز میباشند.
اولین مورد از این مشترکات، استفاده همگی آنان از زبان برنامهنویسی یکسانی به نام SQL است.این زبان دارای ساختار بسیار سادهای میباشد و کاربر از طریق آن میتواند دادههای خود را از کارگزار درخواست نماید.
به کمک SQL کاربر میتواند اطلاعات موجود در پایگاه داده را ویرایش، اضافه، حذف و انتخاب نماید و یا آنکه کلاً یک پایگاه داده را ایجاد نماید و حتی سایر برنامهها را اجرا نماید.
با عرضه شدن پایگاه دادهای مشهور مایکروسافت یعنی SQLServer ، بازار نرمافزارهای بانک اطلاعاتی را به شدت تحت تأثیر خود قرار داد.
امکانات گستردهای که در این نسخه جدید تعبیه شده، طراحی و پیادهسازی بانکهای اطلاعاتی را سرعت بخشیده و تلفیق و انطباق آن با انواع فناوریهای نو مانند XML وADO.NET، باعث افزایش قدرت و کارایی آن شده است.
در اینجا به برخی از ویژگیهای جدید این برنامه نگاهی خواهیم داشت.
.NET طبق یک سنت نهچندان قدیمی برنامهنویسی در محیط ویندوز، برنامهنویسان SQLServer، بانک اطلاعاتی موردنظرشان را برروی سرور و برنامه کاربردی نوشته شده با زبانی مثل ویژوال بیسیک رابر روی کلاینتها قرار میدهند.
سپس از طریق این برنامه کاربردی و با استفاده از اشیایی ازجنس ADO دادههای موردنیاز خود را از سمت سرور دریافت کرده و یا به آن ارسال میکنند.
اکنون این ارتباط به لطف SQLServer و همچنین محیط داتنت، با امکانات جدیدADO.NET بسیار کاملتر از قبل شده است.
این ارتباط جدید با استفاده از مکانیسمی به نام اعلان (Notification) به یک ارتباط دوطرفه فعال تبدیل شده به طوری که ADO.NET قادر است پیغامهایی را از سمت پایگاه داده به سمت کلاینت ارسال کند.
به عنوان مثال فرض کنید که شما با استفاده ازADO تعدادی از رکوردهای یک جدول بانک اطلاعاتی را انتخاب کرده و مشغول کار برروی آنها هستید.
در همین هنگام کاربر دیگری از طریق کلاینت و ADO خود، رکوردی در محدوده رکوردهای مورد انتخاب شما را تغییر میدهد یا حذف میکند.
در این وقت موتور پایگاه داده با ارسال پیغامی به ADO شما، این مسأله را با استفاده از فراخوانی یک رخداد (Event) شی ADO به اطلاعتان میرساند.
علاوه براین قابلیت جدید، فناوری جدید دیگری هم با استفاده ازADO.NET به نسخه جدید SQLServer اضافه شده و آن امکان چند پرسوجوی همزمان توسط یک شی ADO است.
در این شیوه اگر یک شی ADO با استفاده از دستور SELECT مشغول خواندن تعدادی از رکوردهای یک جدول بانک اطلاعاتی باشد، میتواند بدون اینکه منتظر به پایان رسیدن این عملیات شود، تعداد دیگری از رکوردهای یک جدول دیگر بانک اطلاعاتی را بخواند.این قابلیت جدید با نام(Multiple Active Result Set (MARS که قبلاً فقط در کرسرهای سمت سرور (server side) و آن هم نه با کارایی بالا وجود داشت اکنون در کرسرهای سمت راست کلاینت هم وجود دارد و تفاوت عمده آن با شکل قدیمی هم علاوه بر مورد مذکور، امکان ایجاد چند کرسر در یک شی ADO به صورت همزمان است.
SQLServer نسخه 2005 به خوبی از تمام این ویژگیها، پشتیبانی میکند.
سرویس اعلان (Notification) همانطور که گفتیم سیستم اعلان درSQLServer قادر است پیغامهایی را طی زمانهای مشخص به سمت کاربران بفرستد.
مثلاً تصور کنید که تعدادی کاربر در حال اتصال به یک بانک حاوی اطلاعات مربوط به ارزش سهام در بورس هستند.
از آنجایی که ممکن است قیمت سهام هر شرکت یا مؤسسه برای تعدادی از کاربران از اهمیت زیادی برخوردار باشد، میتوان این سیستم را طوری تنظیم کرد تا هرگاه ارزش سهام خاصی که موردنظر هر کاربر است تغییر کرد، به صورت اتوماتیک به وی اعلام شود.
کاربر هم میتوانداین تغییرات را برروی برنامه کاربردی خود، تلفن همراه (در قالب Windows Messenger ،(SMSو یا ایمیل بهصورت مرتب دریافت و مشاهده کند سرویس گزارشگیری سرویس جدید تولید گزارشهای متنوع در نسخه 2005 به یکی از جالبترین و پرکاربردترین قابلیتهای این نسخه تبدیل شده است، وجود یک موتور گزارشگر قوی در سمت سرور و یک ابزار مناسب ساخت گزارش با واسط کاربر عالی، باعث شده تا برنامهنویسان بتوانند گزارشهای موردنظر خود را با کارایی و سرعت مناسب در سمت سرور بسازند به طوری که این گزارشهای سمت سرور توسط هر برنامه کاربردی سمت کلاینت در هر پلتفرمی با همان امکانات اتصال به SQLServer قابل مشاهده است.
بهبودهای ایجاد شده در زبان در 2005 SQLServer تغییرات بسیار مثبتی در زبان SQL T ایجاد شده است.
این تغییرات در زمینههای مختلف مثل مدیریت خطاها، جستجوهای بازگشتی (Recursive Query) و حتی در بدنه موتور پایگاه دادهها انجام شده و کارایی کلی ذخیره و یا خواندن اطلاعات را به نحو مطلوبی افزایش داده است.
به عنوان مثال دردستورات TSQL، دو اپراتور جدید دیده میشود، که PIVOT وUNPIVOT نام دارند.
این دو اپراتور که در قسمت FROM یک پرسوجو مورد استفاده قرار میگیرند میتوانند نتیجه یک جستجوی انجام شده توسط دستور SELECT را به جای برگرداندن در قالب ردیفها یا رکوردهای پشتسرهم، به صورت ستونهای مختلف یک یا چند رکورد برگردانند.
در این روش یکی از ستونهای (فیلدهای) یک جستجو به عنوان محور معرفی شده و بقیه ستونها براساس آن به صورت افقی طبقهبندی میشوند.
تکنولوژی XML اکنون که XML به یک استاندارد ارتباطی بین سکوهای مختلف تبدیل شده است، نسخه جدید SQLServer هم از توجه کافی به آن و ایجاد یک انقلاب در سادهتر استفاده کردن از آن طفره نرفته است.
در نسخه 2000 کاربران قادر بودند تا با استفاده از دستور FOR XML نتیجه یک پرسوجوی SELECT از یک بانک اطلاعاتی را به درون یک فایل XML بریزند یا مثلاً با دستور OPEN XML میتوانستند یک فایلXML را باز کرده و شروع به خواندن دستورات درون آن نمایند.
ازآنجا که در نسخه جدید SQLServer توجه خاصی به این استاندارد و زبان ارتباطی شده است، یک نوع داده جدید (Data type) به انواع دادههای قبلی و استاندارد SQL مثل int ، char و امثال آن اضافه شده است.
این نوع داده جدید که XML نام دارد و دارای خصوصیات یک نوع داده موجود در یک محیط شیگرا است، دارای متدهای پیشرفتهای چون nodes() ،Value() ، exist() ،query() و ()modify بوده و قادر است انواع پردازشهای قابل انجام برروی اسناد XML را به راحتی انجام دهد.
عملیات جستجو، تغییر، حذف و درج مقادیر موردنظر در داخل یک فایل XML را میتوان با استفاده از متدهای مذکور و صرفاً با چند خط برنامهنویسی انجام داد.
همچنین در این نسخه برخلاف نسخه 2000، با استفاده از دستور FOR XML میتوان یک شیء از جنس XML را بدون ارسال آن به کلاینت، برروی سرور ساخته و از آن نگهداری کرد.
با این کار میتوان جداولی را که مرتباً مورد رجوع کاربران قرار میگیرند هراز گاهی در قالب XML به داخل حافظه آورد و کاربران مذکور به جای رجوع به جداول اصلی در هارددیسک، با استفاده از دستورات ویژه جستجو درXML ، متغیر مذکور را در حافظه سرور مورد جستجو قرار دهند و بدینوسیله یک نوع عمل Cache کردن را جهت افزایش سرعت دسترسی به اطلاعات تکراری شبیهسازی کنند.
در این حالت، کاربران به جای استفاده از دستورSELECT استاندارد میتوانند از OPEN XML که در نسخه 2005 قادر است متغیرهای جدید از نوع XML را بخواند استفاده کرده و به سرعت به اطلاعات موردنیاز خود دسترسی پیدا کنند.
این قابلیت جدید آنقدر در سریعتر کردن جستجو در برنامههای تحت وب مهم و مؤثر است که جای هیچ مشکلی را در استفاده از آن باقی نمیگذارد.
.
Isolation Level یکی از روشهایی که به انواع متدهای قفل کردن ردیفهای یک جدول بانکاطلاعاتی در نسخه جدید اضافه شده است، شیوه تصویربرداری از رکورد است.
در روشهای قبلی، اگر یک یا چند رکورد بانک اطلاعاتی توسط دستور BeginTrans که شروع یک فرآیند را مشخص میکند در شرف تغییر یا حذف قرار میگرفتند، تا مادامی که فرآیند مذکور توسط دستور Commit Trans تأیید یا توسط RollBack منتفی نشود، از هیچ جا و برنامهای نمیتوان رکوردهای مذکور را حتی با دستور ساده SELECT خواند.
اما در روش جدید قفلگذاری، در صورت بروز چنین رویدادی سایر کاربران میتوانند همواره آخرین ارزش رکوردهای مذکور را با این فرض که هنوز هیچ تغییری در آنها ایجاد نشده است بخوانندو مورد استفاده قرار دهند.
باز هم .NET با نسخه جدید SQL Server، برنامهنویسان بانکهای اطلاعاتی قادرند از امکانات و قابلیتهای موجود در پلتفرم داتنت و کلیه توابع و کلاسهای ساخته شده در آن بهرهمند شوند.
یکی از ابتداییترین و در عین حال اساسیترین این قابلیتها، امکان استفاده از دو زبان مهم و کاربرپسند دات نت یعنی ویژوال بیسیک و سیشارپ در پیادهسازی اجزای مختلف یک بانکاطلاعاتی است.
این عامل نهتنها باعث میشود که برنامهنویسان برای نوشتن ماژولهایی مثل تریگرها، روالها (Stored Procedures)در توابع به جای استفاده از زبان استاندارد و در عین حال پیچیده T-SQL ، بتوانند از زبانهای محیط داتنت با تمام ساختارها، دستورات، کلاسها، آرایهها، و خلاصه تمام ویژگیهای یک زبان شی گرا استفاده کنند، بلکه این همکاری نزدیک بین موتور برنامهنویسی داتنت یعنی CLR (که مسؤل تبدیل کدهای نوشته شده داتنت به زبان سیستمعامل است) و موتور بانک اطلاعاتی SQLServer باعث شده تا به غیر از تنوع زبانهای برنامهنویسی قابل استفاده درSQLServer، تغییر قابل توجهی نیز در کارایی ماژولهای مذکور پیش آید.
در واقع موضوع از این قرار است که اصولاً کدهای نوشته شده به زبانهای داتنت، ابتدا توسط کامپایلر به زبان (IL) ترجمه میشوند.
سپس CLR این کد میانی را به کد قابل فهم سیستمعامل تبدیل و آماده اجرا مینماید.
این کار سبب میشود تا کدهای نهایی به دلیل اینکه بسیار به سیستمعامل نزدیک میباشد سریعتر از کدهای TSQL (که فقط توسط موتور بانک اطلاعاتی قابل اجرا هستند) اجرا شوند و در زمان اجرا از کارایی بیشتری برخوردار باشند.
البته این مسأله بدین معنی نیست که استفاده از زبانهای داتنت همیشه بر زبانهای SQL ارجحیت دارد، بلکه منظور آن است که در برخی موارد ممکن است آن قدر منطق و الگوریتم یک ماژول پیچیده باشد که برنامهنویس استفاده از زبانهای داتنت را به دلیل آسانتر بودن ساختار و دستورات آن به زبان SQL ترجیح دهد.
بنابراین زمانی که بیشترعملیات یک ماژول مربوط به خواندن و نوشتن اطلاعات باشد بهتر است از همان دستورات استاندارد SQL یعنی SELECT ،UPDATE ،DELETE وINSERT استفاده کرده و بیجهت منابع سیستم را صرف تعریف متغیرها و کلاسهای داتنت ننماید.
اما در ماژولهایی که بیشتر عملیاتشان شامل پردازش اطلاعات مثل انجام عملیاتهای ریاضی یا مقایسه اطلاعات با یکدیگر است بهتر است تا هم از امکانات برنامهنویسی و هم از سرعت و کارایی بالای داتنت در این زمینه بهره برد و ماژولهای مذکور را با زبانهای داتنت پیادهسازی کرد.
فصل دوم شناخت سیستم و SDLC (تجزیه و تحلیل سیستم) تجزیه و تحلیل سیستم ( SDLC) مراحل تجریه و تحلیل سیستم در 4 فاز بیان می شود .
فاز 1 ) Planning فاز 2 ) Analysing فاز 3 ) Design فاز 4 ) Emplementation فاز اول : Planning 1-1- Project Initiation : 1-1-1- Identifying Business Values : وقتی یک سیستم در این مرحله ( مشخص ساختن منافع تجاری ) قرار می گیرد باید دلایل قابل قبول برای مکانیزه شدن سیستم داشته باشد .
بنابراین ضمن شرح کل سیستم دستی باید معایب سیستم دستی موجود را مورد بررسی قرار داده و برای هر یک راه حلی ارائه نمود مدرسه از جمله مکانهایی است که نیازمند داشتن سسیتم اینترنتی مکانیزه است که کارآیی خوبی را داشته باشد .
مهمترین مراجعه کنندگان مدرسه اولیاء دانش آموزان می باشند که از وضعیت تحصیلی دانش آموزان و اطلاعیه ها باخبر شوند .