دانلود تحقیق جغرافیای تاریخی قائن و فردوس

Word 73 KB 18597 13
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • فردوس یکی از شهرستانهای استان خراسان است که با 21956/6 کیلومتر مربع مساحت در جنوب این استان واقع است.

    ؟؟؟؟

    به ترتیب ریاضی در طول شرقی 58 درجه و 9 دقیقه ودر عرض جغرافیایی 34 درجه واقع شده نزدیکترین مرکز شهرستان در آن گناباد- شهر فردوس بعد از زلزله 1347 به کلی خراب شد و شهر جدید با اصول فنی شهرسازی بسیار جدید ساخته شد.


    شهرستان فردوس به علت مجاورت با کویر مرکزی و لوت دارای آب و هوایی صحرایی و خشک است و به دو بخش آب و هوای کوهستانی شمالی و جنوبی تقسیم می شود..

    در کتاب سفر به خراسان مراجه قهستان آمده است:
    ایالت قهستان در قدیم شامل قاین، تون( فردوس فعلی) ؟؟؟؟؟؟؟

    طبیعی آن نامیده شده است.
    همانطور که گفته شد شهرستان فردوس با خشکی مواجه است و هیچ گونه رودخانه ای در آن وجود ندارد فقط سیلاب بهاری به علت برهنه بودن زمین تند و خطرناک که بعد از چند ساعت بارندگی متوقف می شود.
    کشاورزان با ایجاد مسندهایی خاکی در مسیر سیلابهای بهاری مقدار زیادی از این آب را در آن ذخیره می کنند.
    وجه تسمیه اسم تون و فردوس:
    همه جغرافی نویسان تون را یکی از دو شهر عمده ایالت قهستان می دانستند همردیف قائن تون قائن بوده ؟؟؟؟

    توضیح می دهد .

    تون در فرهنگ لغت به معنای ؟؟؟؟

    گلفن حمام- ؟؟؟؟؟

    آمده است
    از نظر دین زمانیکه اعراب وارد منطقه شده بودند با شناختی که از اسلام داشتند بدون هیچ مقاومتی دین اسلام را پذیرفتند و بعد ها به خاطر داشتن افرادی مومن و صالح به دارالمومنین مشهور شد.
    فردوس قبل از اسلام زیر نفوذ مادها بوده تا دوره سلجوقیان که مردم از دست آنها به تنگ آمده بودند و با دعوت حسین قائنی به کشیش اسماعیلی آنها پذیرفتند بر قول 10 قوت.
    مردم تون در فردوس همچنان اهل سنت و صلاح بودند تا ؟؟؟؟؟

    بر آنجا استیلا یافتند در نتیجه فساد به آنان راه یافت.
    تاریخ فردوس بعد از حمله مغول
    در ظاهر شهر فردوس به سپاه مغول تسلیم شده بود.
    ازمهمترین فتحهای جنگی مغولان در خراسان فتح قله های استواری بوده که بر کوههای بلند وجود داشت و برای تسخیر آن انواع تمهیدات را به کار گرفتند و چون اقدامات سرداران مغول برای ریشه کن کردن شورشها کفایت نکرد به روایت ( لب التواریخ) هلاکو به تون ( فردوس) آمد و قتل عام نمود که دردناک ترین خاطره بر چهره فردوس همین قتل عام هول انگیز بوده است که به دستور خان مغول در این شهر بوده است و مردم تختی را ترتیب دادند که همان تپته مانندی بود که در بخش شرقی ارگ سابق شهر از قرن ها پیش تا به امروز به تخت هلاکو معروف بوده و همچنین قبرستان خاموش در حزب فردوس نیز آرامگاه کشته شدگان جامعه مغول بوده است ولی شهردر امان ماند.
    گویش مردم فردوس
    استفاده از پیشوند (وا) واده به معنای بده.

    واپرس_ بپرس واچیدن- چیدن
    یا پیشوند ( وار) به جای بر.

    ور خیز- برخیز
    یا گویشهای دیگری مثل هِ برای برخی از افعال منفی بکار می رود مانند نِری به معنای نروی.
    آثار تاریخی فردوس:
    مسجد جامع فردوس- مسجد کوشک- قلعه حسن آباد- حوض سیدی کتیبه داشت- اردی شهر که در گذشته برای دفاع از شهر ساخته شده بود.
    دانشوران قدیم و مسافر فردوس- مولانا آفتی توئی و مولانا آهی توئی- آقا شیخ اباذر.
    معاصر- حسن تحمد زاده عطایی- آقا احمد ارمغانی- دکتر مدبر عزیزی
    وجه تسمیه قاین
    همانگونه که در کتاب لسترنج هم آمده ایالت قهستان که مارکوپولو آن را «تونوکاین» نامیده از اسم دو شهر بزرگ آن ایالت یعنی «تون» و »قاین» ترکیب شده و همچنین تمامی شهرهای اطراف را نیز در بر می گیرد.
    همانگونه که در کتاب لسترنج هم آمده ایالت قهستان که مارکوپولو آن را «تونوکاین» نامیده از اسم دو شهر بزرگ آن ایالت یعنی «تون» و »قاین» ترکیب شده و همچنین تمامی شهرهای اطراف را نیز در بر می گیرد.

    قهستان بمعنی کوهستان است چرا که سرزمین قهستان مرتفع و کوهستانی است و بزرگترین شهر قهستان قاین است.

    در صورتی که قاین را معرب تغییر یافته کاهن بدانیم بر کوهستانی بودن منطقه قاین دلالت دارد.

    جغرافیای قاین: شهرستان قاین در جنوب استان خراسان و رد شرق ایران قرار دارد وسعت آن بالغ بر 17722 کیلومتر مربع است.

    این شهرستان از شمال به شهرستان های خواف و گناباد و از غرب به فردوس و از جنوب به بیرجند منتهی می شود و از مشرق حدود 130 کیلو متر با کشور افغانستان مرز مشترک دارد.

    این شهر در 33 درجه و 30 ثانیه عرض شمالی و 59 درجه و 45 ثانیه ی طول شرقی واقع است.

    شهرستان قاین به نه دهستان تقسیم شده: دهستان نیم بلوک به مرکزیت اسلام آباد.

    دهستان سده به مرکز یت سده.

    دهستان پیشکوه به مرکزیت بیهوده.

    دهستان پسکوه به مرکزیت قومنجان.

    دهستان قاین به مرکز یت مهموئی.

    دهستان زهان به مرکزیت زهان.

    زیر کوه به مرکز یت حاجی آباد.

    دهستان پتر گان به مرکزیت شاهرخست.

    دهستان شاسکوه به مرکزیت آبیز.

    شهرستان قهستان دور از یکدیگر و در میانشان بیابان هاست و جز کاریزها آبی در آن یافت نمی شود.

    مقدسی که اهل شام بوده و خودش از قاین دیدار داشته می نویسد: قاین قصبه ی قوهستان است نه خوشی دارد نه ثروت.کوچک و تنگ و ارام است و درآمد آن اندک است.

    یک دژ باز دارنده به نام نعمان کبیر دارد اینها دوازه ی خراسان و انبار کرمان به شمار می رود.

    تون ( فردوس) خوسف طبیس از قهستان است.

    قاین و ترشیز به منزله بارانداز کرمان و انبار خراسانند.و قرای مشهور قلیون عبارت است از.

    قریه ی اسنشاد قریه ی بزناباد قریه ی فیروز آباد قریه ی طژرود قریه ی ماوک قریه ی ورزق قریه ی نیگ قریه ی محمد آباد قریه ی بیهود قریه ی زول قریه ی بید مشک قریه ی مکان لاکن در لسترنج خوانیم که قاین داران قهندز و مسجد جامع و خندق بوده آب آنجا از قناتها بوجود می آمده است و باغستان اندک داشته، دهکده های آنجا پراکنده بوده و یکی از نواحی سرد سیر بشمار می آمده و همانطور که گفته شد قاین سه دروازه داشته و بار انداز خراسان محسوب می گردید، و ابن حوقل کوید دو منزل از قاین گذشته سر راه نیشابور یک نوع گل خوردنی وجود دارد موسوم به «طین نجاحی» که آن را به تمام نواحی مجاور می برند و به مقدار فراوان می خورند.

    ناصر خسرو در سال 444 قاین را دیده گوید« شهری بزرگ و حصین استو و گرد شهرستان خندقی دارد و مسجد آدینه شهرستان اندرست و آنجا که مقصوره است طاقی عظیم بزرگ است چنانچه بزرگتر از آن در خراسان ندیدیم و حمد الله مستوفی از هوای معتدل آن سخن سخن گفته و محصو لاتش که غله و میوه و زعفران بسیار باشد و اکثر مردم آن شهر سپاهی باشند و آلات حرب مهیا باشد و در هر وقتی که چهل روز از تابستان میگذرد زراعت می کنند.

    آثار تاریخی قبل از اسلام در قاین: قبل از آنکه به فتح قاین و بعد از آن حمله مغول و اینکه چه بر سر این شهر تاریخی آورده اند بپردازم بهتر آن دیدم که به چند اثر باستانی که قدمتی بسیار داشته و وجود شان بر می گردد و به قبل از اسلام اشاره شود از جمله: قلعه آرتا گوانا( یا همان کاخ تابستانی سلاطین ایرانی در دوره هخامنشی می باشد.) بر فراز کوهی مشرف به ششهر قاین بوده.

    دیوارها و احیاناً برخی عمارت های آن هنوز پا بر جاست اسماعیلیان از همان جا تادز مرکزی شهر و مسجد جامع یک تونل زیر زمینی داشته اند که در مواقع اضطرار از آن استفاده می کرده اند.

    از دیگر آثار تاریخی قاین «قنوات» آن است که برخی از آنها قدمتشلن به چند هزار سال می رسد.از آن جمله قنات فرخ آباد شاهیک که به دلیل شگفتی های آن در ایران منحصر به فرد است.

    از آن جمله( غار فارسان- غار ملک- غار خونیک ( که با حوض آب جالبی که در ابتدای غار مشاهده می شود از آثار معماری انسان های غارنشین می باشد و سنگ نگاره بدست آمده در این غار پیکر زنی است که شخصیت تاریخی داشته و چشمهای او که گویا الهه ای بوده است مشهود می باشد.

    ( و غار لکی اسپیور) که بقایای اسکلت های انسان های نئاندرتال در آن یافت شده و ار آثار بدست آمده زندگی انسانها را تا عصر اسلامی تایید می کند.

    فتح قاین طبری در مورد فتح قاین می نویسد«در زمان خلیفه دوم عمر، احنف بن قیس مامور فتح خراسان شد .

    از اصفهان به طبس آمد و حدود طبس و قاین را با جنگ تصرف کرد.

    تسلیم اسماعیلیان در قهستان حسین قاینی(مغز متفکر حسن صباح) پس از موفقیت در تصرف الموت و بیرون راندن علوی مهدی از این دژبه فرمان پیشوایش حسن صباح مامور قهستان گردید تا کار دعوت را در زادگاهش سر و سامان دهد.

    قهستان که چندان با تعالیم اسماعیلی نا آشنا نبودند با آمدن داعیان اسماعیلی آشنا تر شدند.

    وجود ادیان و مذاهب غیر اسلامی در قهستان زمینه ی مناسبی برای رشد اسماعیلیان بود.

    در اواخر قرن پنجم هجری همزمان با ورود حسین قاینی ، ؟؟؟؟

    قهستان دارای موقعیت محکمی در این منطقه بودند در سال 5484 قاضی حسین قاینی دژ مستحکم قدیمی دره در جنوب قهستان و در جنوب شرقی کوهستان مومن اباد که نزدیک سیستان بود را فتح کرد.

    افول و سقوط اسماعیلیان قهستان با کشته شدن حسین قاینی اسماعیلیان یکی از باسیاست ترین داعیان خود را از دست دادند و بعد ها در تشکیلات اسماعیلیان کسی نتوانست جای او را پر کند و زمینه افول اسماعیلیان قهستان فراهم آمد.

    مغولان بعد از هجوم نخستین چنگیز و قتل عام ایران شرقی و مرکزی دیگر بار یورش خود را به ایران آغاز کردند این همه به فرمان منکو قاهان انجام گرفت آنها با 5 هزار سوار و 5 هزار پیاده پس از اشغال خراسان پای به قلعه کرد کوی گذاشته و یورش اولیه مغولان با غارت گله های مردم دتون ، دتر شیر، و زیر کوه همراه بود.

    ادامه مقاومت هلاکو خان را بر آن داشت تا در سال 653 ه.

    ملک شمس الدین آل کرت را به رسم ذسالت نزد امیر محتشم فرمانروای اسماعیلیان قهستان بفرستند او پیام هولاکو را نپذیرفت و با هدایایی به قصد تسلیم نزد هولاکو آمده ولی فدائیان قهستان هنوز مقاومت می کردند.

    ابتدا پس از 7 روز تن را گشودند سپس گناباد را محاصره کردند و قناتهای آن را خراب کردند و تا کنون قناتهای سخت ویران شده را هلاکو بند گویند مغولان پس از تصرف گناباد قلاع سر سخت و خوان شیر را گشودند ولی با این وجود اسماعیلیان قهستان تسلیم نشدند و به مبارزه خود ادامه دادند مغولان پس از تصرف کامل قهستان 12 هزار نفر را به اتهام الحادو کفر به قتل رساندند.( بعد از اسلام آثار تاریخی قائم) ( محلات قدیمی شهر) مهمترین محلات قدیمی قائن که شناخته شده و دارای سابقه تاریخی هستند عبارتند از : 1-محله کوری – وی فرد نابینا بوده که در خارج از دیواره های شهر منزلی ساخت و پایه گذار ان محله شد.

    2-محله بیرون شهر – که محله اطراف مسجد ایت الله اصفهانی که در خارج از محدوده ی اصلی شهر قرار داشته مشهور شده.

    3- محله ککی – واقع در پشت مسجد جامع احتمالاً به دلیل کثرت کوزه گران بدین نام شهرت یافته است.

    4- محله بالای شهر- محدوده مسجد محله بالا که بیشتر سکونت گاه شاهی گی ها بوده.

    5- محله پایین- بخش پایین شهر محدوده مسجد محله پایین که سکونت گاه ابو الخیلی ها و قدی کی ها محسوب می شود.

    6- محله قلعه- همان جایگاه ارگ و بخش مرکزی شهر و سکونت گاه بزرگان و امرا بوده.

    7- محله قدی_ به همان ابتدای محدوده دروازه قدی اتلاق می شود.

    8- پیر محله_ به محدوده فعلی پاساژ قائم گفته می شود که از قدیمی ترین محلات بوده است.

    مساجد تاریخی مسجد جامع قاین این مسجد بنای بسیار قدیمی است و در نهایت شکوه و جلال است که همچنان امروز این بنا بلند ترین امارت قائن می باشد مسجد جامع قائن دارای دو محراب است گرچه این مسجد جزو قدیمی ترین مساجد ایران می باشد ولی محراب های آن ربطی به تغییر قبله ندارد.

    این مسجد دارای در شرقی در شمالی دو راه پله یکی در شمال و دوم در جنوب دو شبستان به شیوه تابستانی و زمستانی است سقف ایوان بر 3 طاق 3 گنبد دارد گه گنبد میانی نقاشی و رنگ آمیزی جالبی دارد یک میز چوبی منبت کاری بزرگ در مسجد وجود دارد که در دوره شاه سلیمان صفوی ساخته شده است.

    مسجد حسینیه قائن – مسجد محله پایین- مسجد آفین – مسجد جامع خضری قلاع تاریخی قلعه چهل دختر: چون منطقه در گذشته مورد هجوم و تاخت و تاز دشمنان واقع می شد در یکی از این حملات 40 زن و دختر به بالای این کوه پناه بردند تا از شر مهاجمان در امان باشند اما مهاجمان محل را شناسایی کرده و قصد ...

    دستگیری آنها را داشتند دختران برای اینکه به دست بیگانگان اسیر نشوند خود را درون چاهی در فراز کوه انداختند و جملگی انتهال کردند به همبن علت این ویرانه قلعه چهل دختر نام گرفت.

    قلعه هاجر اباد- قلعه آفریز _ امام زاده ها و مشاهیر قائن امام زاده عبدالله کارشک در کارشک امام زاده عبدالله از نوادگان امام حسن (ع) مادر امام زاده عبدالله ، ام سلمه دختر محمد بن طلحه بود عبدالله بن موسی معروف به بصری بود همچنین او را شیخ صالح و شیخ رضا می نامیدند مامون می خواست او را ولی عهد خود نماید ولی او نپذیرفت و بگریخت و در بادیه اقامت گزید تا همانجا دعوت حق را اجابت نمود.

    امام زاده زید النار روستای آفریز مرکز دهستان – آفریز بخش سده قائن در فاصله 50 کیلومتری جنوب غربی قائن واقع شده است احتمالاً قبل از ورود امام زاده به سال حسابی203 این روستا دایر بوده است در عصر شاه اسماعیل صفوی به دلیل توجه بار گاه امام زاده براهمیت بر رونق آن افزوده شده است اصل بنای فعلی از اصل صفویه است.

    امام زاده زید مقبره این امام زاده در محله فرخ آباد جنب گلزار شهدای شهر قائن قرار دارد و زید بن موسی از احفاد موسی بن جعفر (ع) بوده و بنای امام زاده زید فرخ آباد پس از تخریب بنای قبلی در سال 137 بازسازی شد.

    مشاهیر قائن ابوذر حمبر قائنی ابو منصور قسیم بن ابراهیم قائنی حکیم و ادیب فرزانه سیاست مدار و شاعر سده چهارم و ربع اول قرن پنجم تدبیر در عهد قزنویان بود.

    ابو منصور در قائن به دنیا آمد او در ردیف عنصری ، منوچهری و فرخی و دامغانی و مسعود سعد سلمان ذکر نموده است.

    امیر جمشید بن قارن میر خند بلخی او را از قهستان خراسان دانسته و رد تغییر مازندران در سفر اول امیر تیمور به ایران همراه او بود امیر تیمور در اطراف ایوان مسجد جامع که همان شبستان ها و صحن و رواق های آن می باشد بسازند وی در واقع قسمت عمده مسجد جامع را بازسازی نموده است.

پیشینه تاریخی خراسان استان پهناور خراسان با ساختار گونه گون و کهن زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جاذب ، موقعیت ویژه جغرافیایی ، بی گمان از قدیمی ترین دوران حیات بشری ، بستر فعالیتهای بشری ، بستر فعالیتهای معیشتی ، بازرگانی و نظامی عمده بوده است ، به دلیل همین موقعیت خاص ، کهن ترین ، معروفترین و طو لانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی (( جاده تاریخی ابریشم )) از طریق خراسان شرق ...

پیشینه تاریخی خراسان استان پهناور خراسان با ساختار گونه گون و کهن زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جاذب ، موقعیت ویژه جغرافیایی ، بی گمان از قدیمی ترین دوران حیات بشری ، بستر فعالیتهای بشری ، بستر فعالیتهای معیشتی ، بازرگانی و نظامی عمده بوده است ، به دلیل همین موقعیت خاص ، کهن ترین ، معروفترین و طو لانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی (( جاده تاریخی ابریشم )) از طریق خراسان شرق ...

پیشینه تاریخی خراسان استان پهناور خراسان با ساختار گونه گون و کهن زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جاذب ، موقعیت ویژه جغرافیایی ، بی گمان از قدیمی ترین دوران حیات بشری ، بستر فعالیتهای بشری ، بستر فعالیتهای معیشتی ، بازرگانی و نظامی عمده بوده است ، به دلیل همین موقعیت خاص ، کهن ترین ، معروفترین و طو لانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی (( جاده تاریخی ابریشم )) از طریق خراسان شرق ...

استان خراسان رضوی بخش کوچکی از خراسان بزرگ است. خراسان بزرگ در ادبیات ایران شامل تمامی شمال شرق ایران و بخش بزرگی از افغانستان می‌شود اما خراسان رضوی به مرکزیت شهر مشهد یکی از استان‌های کشور ایران است. این استان با مصوبه دولت در سال ۱۳۸۳ خورشیدی و پس از تقسیم استان خراسان به سه استان ایجاد شد. افزودن واژه عربی رضوی به نام این استان ایرانی از سوی دولت کنونی، در اثر وجود آرامگاه ...

خراسان یکی از قطبهای بسیار مهم قالیبافی ایران است و بافندگی فرش در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است شاید میزان این اهمیت را از نظرتعداد بافنده هایی که در مراکز متعدد قالیبافی این استان بکار بافندگی مشغولند بتوان درک نمود. قالیبافی خراسان در طول حیات یک هزار و پانصد ساله خود در زمان سلطنت شاهرخ میرزا (از سلسله تیموریان) یکی از شکوفاترین ادوار تاریخی خود را گذرانیده است. در این ...

موقعیت جغرافیایی گناباد با مساحتی حدود 10287 کیلومتر مربع از نظر موقعیت جغرافیایی 34 درجه و 21 دقیقه قرار دارد و شهرستانهای همجوار این شهرستان در شمال تربت حیدریه و کاشمر، مغرب فردوس، مشرق آن خواف و در جنوب قائن قرار است. ارتفاع متوسط این ناحیه از سطح دریای آزاد 1105 متر است. مرکز آن گناباد در 300 کیلومتری مشهد می باشد. و براساس آخرین تقسیمات کشوری دارای سه بخش به نام های مرکزی، ...

خراسان یکی از قطبهای بسیار مهم قالیبافی ایران است و بافندگی فرش در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است شاید میزان این اهمیت را از نظرتعداد بافنده هایی که در مراکز متعدد قالیبافی این استان بکار بافندگی مشغولند بتوان درک نمود خراسان یکی از قطبهای بسیار مهم قالیبافی ایران است و بافندگی فرش در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است شاید میزان این اهمیت را از نظرتعداد بافنده هایی که در مراکز ...

استان پهناور خراسان با ساختار گونه گون و کهن زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جاذب ، موقعیت ویژه جغرافیایی ، بی گمان از قدیمی ترین دوران حیات بشری ، بستر فعالیتهای بشری ، بستر فعالیتهای معیشتی ، بازرگانی و نظامی عمده بوده است ، به دلیل همین موقعیت خاص ، کهن ترین ، معروفترین و طو لانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی (( جاده تاریخی ابریشم )) از طریق خراسان شرق را به غرب مرتبط می ...

گناباد موقیعت جغرافیایی موقعیت جغرافیایی گناباد با مساحتی حدود 10287 کیلومتر مربع از نظر موقعیت جغرافیایی 34 درجه و 21 دقیقه قرار دارد و شهرستانهای همجوار این شهرستان در شمال تربت حیدریه و کاشمر، مغرب فردوس، مشرق آن خواف و در جنوب قائن قرار است. ارتفاع متوسط این ناحیه از سطح دریای آزاد 1105 متر است. مرکز آن گناباد در 300 کیلومتری مشهد می باشد. و براساس آخرین تقسیمات کشوری دارای ...

مطالعات زمین شناختی استان خراسان، در گذر دوران های زمین شناختی، دستخوش دگرگونی های بسیار بوده است. از سنگهای بسیار کهن تا جدید ترین آنها، در تشکیل این سرزمین شرکت دارند. حرکت های کوه زا و زمین زا و عوارض ناشی از آنها، بارها خشکی ها، از جمله خراسان را تغییر شکل داده، آنها را از زیر آب در آورده یا در زیر دریاها مدفون ساخته اند. همزمان با این دگرگونی ها، عوامل فرسایش به نوبه خود، ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول